Principală  —  IMPORTANTE   —   Dosarul delapidării mijloacelor din fonduri…

Dosarul delapidării mijloacelor din fonduri externe: Șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, are interdicție de a părăsi localitatea

Sursa foto: ZdG

Procuratura Anticorupție (PA) anunță miercuri, 10 mai, că în privința șefului Direcției generale asistență medicală și socială a Consiliului Municipal Chișinău (CMC), Boris Gîlca, vizat în dosarul de abuz de serviciu și delapidare a fondurilor externe destinate refugiaților, a fost aplicată măsura non-privativă de libertate – obligația de a nu părăsi localitatea.

În privința unui jurist din cadrul Direcției generale asistență medicală și socială, reținut și el pentru 72 de ore pe 4 mai în cadrul aceluiași dosar, a fost aplicat arest la domiciliu pentru 30 de zile. Procurorii anticorupție susțin că vor contesta cu apel încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, considerând-o drept neîntemeiată.

„Procuratura Anticorupție a solicitat măsura preventivă – arest preventiv în privința juristului Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău. Prin încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, din 6 mai 2023, juristul a fost plasat în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile. Încheierea a fost contestată cu apel de către procurorul anticorupție, considerând-o neîntemeiată.

Procuratura Anticorupție a aplicat o măsură non-privativă de libertate – obligația de a nu părăsi localitatea în privința șefului Direcției generale asistență socială și sănătate din cadrul Primăriei Chișinău.

La moment sunt efectuate acțiuni de urmărire penală, cu detalii vom reveni ulterior”, arată un comunicat al PA.

Mai multe bunuri, achiziționate din fonduri externe și bugetare, destinate refugiaților din Ucraina, ar fi fost delapidate de către persoane publice din cadrul Direcției generale asistență medicală și socială a Consiliului Municipal Chișinău în complicitate cu responsabilii unui Centrul de plasament temporar pentru refugiați (CTPR). Constatarea rezultă din investigațiile ofițerilor CNA, desfășurate în comun cu procurorii anticorupție și angajații Inspectoratului Național de Investigații (INI) al Poliției în cadrul unor cauze penale pornite pe fapte de abuz de serviciu și de delapidare a mijloacelor din fondurile externe.

Joi, 4 mai, CNA în comun cu procurorii și ofițerii de investigații ai INI au operat 24 de percheziții pe mai multe adrese, inclusiv la sediul Centrului de plasament temporar pentru refugiați din municipiului Chișinău, str. Studenților 7/5, în garajele/depozitele și construcțiile accesorii, situate pe această adresă cu scopul depistării și ridicării documentelor, înscrierilor de ciornă (agende personale, foi, carnete, alți purtători materiali de informație), mijloacelor bănești, obținute ca rezultat al activității infracționale, mijloacelor bănești, obținute din comercializarea bunurilor destinate refugiaților și procurate din fondurile externe.

Șeful CNA a menționat că în dosarele de abuz de serviciu și delapidare a fondurilor externe destinate refugiaților figurează 11 persoane, dar „urmează de analizat probatoriul care a fost ridicat în urma perchezițiilor de ieri (miercuri, 4 mai, n.red.), pentru a stabili dacă mai sunt și alte persoane implicate”.

Întrebat de jurnaliști ce au găsit ofițerii CNA și procurorii anticorupție în timpul perchezițiilor efectuate la domiciliul lui Boris Gîlca, șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Iulian Rusu a menționat că au fost depistate: „un aspirator de model Bosch, două cuptoare cu microunde, două calorifere, patru saci de dormit, opt cutii cu veselă și mai multe seturi de produse alimentare”.