Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Dosarul concesionării Aeroportului Chișinău: Curtea…

Dosarul concesionării Aeroportului Chișinău: Curtea de Apel a respins recursul mai multor inculpați privind unele decizii ale președintei interimare a Judecătoriei Chișinău

Colaj ZdG

Jumătate dintre inculpații în dosarul privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău au contestat la Curtea de Apel Chișinău două decizii, din primăvara acestui an, ale președintei interimare a Judecătoriei Chișinău Livia Mitrofan privind redistribuirea cauzei penale și modificarea completului de judecată.

Instanța de apel a respins, la 3 decembrie, „ca inadmisibile” recursurile declarate de către avocatul Vitalie Nagacevschi în interesul inculpatului Tudor Copaci, avocatul Mihail Mișcoi în interesul inculpatei Alla Țubari, avocatului Vladislav Roșca în interesul inculpatului Iurie Leancă, avocatului Victor Muntean în interesul inculpatului Valeriu Lazăr împotriva încheierilor din 14 martie 2024 și 1 aprilie 2024, emise de Livia Mitrofan privind redistribuirea cauzei penale de abuz de serviciu și modificarea completului de judecată. Decizia motivată a Curții de Apel Chișinău a fost făcută publică la 24 decembrie.

Inițial, cauza penală de învinuire a lui Iurie Leancă, Valeriu Lazăr, Tudor Copaci, Angela Susanu, Maria Sendrilă, Petru Jardan, Alexandru Ciutac şi Alla Tubari, a fost repartizată magistratei Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, Djeta Chistol.

Ulterior, prin încheierea președintei interimare a Judecătoriei Chișinău, Livia Mitrofan din 14 martie, s-a dispus redistribuirea cauzei penale, în mod aleatoriu, unui alt judecător specializat în examinarea cauzelor penale.

Totodată, prin încheierea președintei interimare a instanței de judecată din 1 aprilie 2024, a fost modificat completul de judecată format din președintele completului de judecată, judecător raportor – Djeta Chistol, judecător – Tatiana Bivol și judecător – Petru Păun.

Astfel, președintele completului de judecată, judecător raportor – Djeta Chistol s-a înlocuit cu președintele completului, judecătorul raportor – Stella Bleșceaga, iar judecătorii Tatiana Bivol și Petru Păun au fost înlocuiți cu judecătorii Bejenari Olga și Budeci Vitalie, pentru examinarea cauzei penale de învinuirea a celor opt persoane.

Potrivit avocaților inculpaților, încheierea a fost motivată prin faptul că judecătoarea Djeta Chistol nu a fost specializată în examinarea cauzelor penale care au fost trimise în instanța de judecată de către Procuratura Anticorupție, precum şi prin necesitatea respectării termenului rezonabil de examinare a cauzei penale.

Conform portalului instanțelor de judecată, ultima ședință în care dosarul a fost examinat de Bleșceaga a fost la începutul lunii iunie. Următoarea ședință, programată pentru 14 iunie, nu a avut loc, motivul indicat fiind – „imposibilitatea întrunirii completului de judecată, din motivul că unul din judecători (raportor și președinte a completului) a fost numit prin decretul președintelui Republicii Moldova nr. 1481 în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție”. Maia Sandu a semnat la 10 iunie decretul de numire a magistratei Stella Bleșceaga în funcțiile de judecător la Curtea Supremă de Justiție.

ZdG a scris anterior că, la 13 februarie 2024, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au aprobat o hotărâre prin care s-a dispus specializarea magistraților Judecătoriei Chișinău în domeniul examinării cauzelor penale care au fost trimise în instanța de judecată de către Procuratura Anticorupție. Ca urmare a deciziei CSM, completul de judecată format inițial a fost substituit, o lună mai târziu, de un nou complet, format din Olga Bejenari, Vitalie Budeci și Stella Bleşceaga.

După ce a ajuns la finalul etapei preliminare, dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău a început să fie examinat de un nou complet de judecată, al treilea la număr, format din Ana Cucerescu, Olga Bejenari și Eugeniu Beșelea, după ce doi dintre magistrații care au examinat anterior cauza au fost transferați în alte instanțe. La 17 iunie, și Vitalie Budeci a părăsit judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, fiind transferat temporar la Curtea de Apel Chișinău.

Dosarul concesionării Aeroportului Chișinău, după un an și jumătate de examinare: martorii acuzării sunt, de fapt, martorii apărării? Acuzații de tergiversare lansate de procuror. O inculpată și-a pierdut locul de muncă de la aeroport „datorită presei”

ZdG a relatat recent despre cum, la un an și jumătate de la începerea examinării dosarului penal privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, în ședințe sunt audiați martorii acuzării. Deși în luna mai 2024 instanța a dispus ca în acest dosar să fie citați foștii membri ai Guvernului care luaseră decizia de concesionare, printre care președinta Maia Sandu și prim-ministrul Dorin Recean, nu se cunoaște încă dacă și când aceștia vor fi audiați. Deși oficial în dosar sunt audiați martorii acuzării, adică cei pe care i-a propus procurorul, avocatul Vladislav Roșca, care apără interesele fostului premier Iurie Leancă, este de părere că până acum au fost audiați, de fapt, „martorii apărării”.

(Când) vor fi audiați Sandu și Recean?

Instanța a acceptat listele cu martorii din partea apărării. Noi am indicat membrii Guvernului ca să fie citați. Deja când o să fie audiate probele apărării, instanța o să decidă cum îi cităm – îi citează instanța sau o să pună pe seama noastră. Nu s-a pronunțat în privința asta”, a declarat pentru Ziarul de Gardă avocatul Vladislav Roșca, apărătorul fostului prim-ministru Iurie Leancă, cu referire la data când ar putea fi audiați în dosar foștii membri ai Guvernului Leancă, președinta Sandu și premierul Recean. 

Procurorul de caz, Victor Muntean, ne-a spus că nu cunoaște dacă propunerea de a-i audia pe cei doi a fost totuși admisă de magistrați sau nu. „Cererea apărării a fost examinată de instanță și a fost admisă parțial. Lista de persoane e foarte mare. Care martori au fost admiși noi nu avem încă încheierea instanței.”