Dosarul angajărilor fictive în cadrul Direcției 5: Dorin Damir rămâne în arest preventiv după ce magistrații au respins recursul avocaților privind revocarea măsurii
Președintele Asociației FEA, Dorin Damir, finul de cununie al fostului lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc, rămâne în arest preventiv în penitenciar, fiind reținut în dosarul angajărilor fictive în cadrul Direcției 5 din cadrul Ministerul de Interne.
O deciziei în acest sens a fost emisă miercuri, 21 septembrie, de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, care au examinat și respins recursul avocaților lui Damir care au solicitat revocarea sau înlocuirea măsurii preventive.
„Dosarul angajărilor fictive în cadrul Inspectoratului General al Poliției: În după amiaza zilei de miercuri, Judecătoria Chișinău (Sediul Ciocana) a respins cererea apărării, prin care a fost solicitată revocarea sau înlocuirea măsurii sub formă de arest preventiv în privința președintelui Asociației FEA. Prin urmare, învinuitul se află în continuare în arest preventiv. Investigațiile procurorilor PCCOCS pe dosar sunt în continuă desfășurare”, se menționează în nota emisă de PCCOCS.
La 13 septembrie curent, Curtea de Apel Chișinău a respins ca nefondat recursul avocatului lui Damir și a menținut hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care în privința lui Damir continuă să fie aplicat arestul preventiv, la solicitarea procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS).
Recursul de la Apel a venit după ce la 2 septembrie, Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Ciocana a prelungit arestul cu încă 30 de zile în privința președintelui Asociației FEA, Dorin Damir.
Pe 7 iulie curent , Dorin Damir, fostul șef al Direcției Operațiuni Speciale nr. 5 și actual șef al IP Balți Valeriu Cojocaru, dar și fostul șef al secției nr.1 „K” a Direcției nr. 5, actual inspector din cadrul Poliției de Frontieră Ion Cojocaru, au fost plasați în arest pentru 30 de zile, în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 a MAI.
Ziarul de Gardă a intrat în posesia unor documente, dar și a unei ordonanțe din dosar și vă prezintă detalii despre cum a ajuns Dorin Damir să fie angajat în cadrul fostei Direcții nr. 5 a INI, să dețină gradul special de „comisar”, pseodonimul „HOLRIO” și un pașaport cu o altă identitate pentru a efectua „investigații sub acoperire”.
La 6 iulie curent, procurorul de caz, Dumitru Raileanu, a emis ordonanța de punere sub învinuire în cazul lui Dorin Damir în comiterea infracțiunilor prevăzute de art. 42 alin (4) și (5), art 327 alin (2) lit b (abuzul de serviciu), art. 42 alin (5), art. 191 alin (4) (delapidarea averii străine), art 42 alin (2), art 362 alin (1) (trecerea ilegală a frontierei de stat), art 42 alin (4), art 344 alin (1) (divulgarea secretului de stat), art 42 alin (4), (5), art 332 alin (1) (falsul în acte publice) din Codul Penal.
Urmărirea penală în cazul lui Damir a început cu șase luni în urmă
Din Ordonanța de punere sub învinuire a lui Dorin Damir: Aproximativ în luna iunie 2017, folosindu-se de influența, autoritatea și puterea conferită de statutul său de fin de cununie al lui Vladimir Plahotniuc, care era o personalitate notorie pe plan social și politic în R. Moldova, fiind președinte al PDM – partid de guvernământ în acea perioadă, l-a instigat pe Cojocaru Vladimir, care deținea funcția de șef al Direcției nr. 5 a INI al IGM al MAI, fiind abilitat cu mai multe drepturi, să realizeze o schemă infracțională, prin intermediul căreia să creeze aparența apartenenței sale la activitatea polițienească și în mod regulat să primească mijloace bănești ce nu i se cuvin.
Astfel, din 15 iunie 2017 Damir a fost numit de Cojocaru în funcția de ofițer superior sub acoperire al Serviciului extern al Secției nr. 1 ”K” a Direcției nr. 5 a INI, acordându-i totodată lui Damir gradul special de inspector superior și pseudonimul „HOLRIO”.
În context, procurorii menționează că având intenția tăinuirii conexiunii cu Damir, Cojocaru a parafat mai multe documente atribuindu-le statutul de „secret de stat”.
Tot aici se menționează că, deși lui Damir nu i-a fost perfectat dreptul la acces la secretul de stat, Cojocaru și subalterni de-ai lui, i-au prezentat și divulgat lui Damir un șir de acte și proceduri secrete care se refereau la activitatea specială de investigații.