„Dosarul anabolizantelor cu implicarea mijlocului de transport diplomatic arondat ambasadei R. Moldovei la Moscova”: PG anunță că alți patru bănuiți au fost reținuți, iar mai multe automobile au fost puse sub sechestru
Reprezentanții Procuraturii Generale au emis miercuri un comunicat prin care anunță că cercetările în dosarul penal cu implicarea transportului diplomatic arondat ambasadei R. Moldovei la Moscova continuă și că sub conducerea procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), ofițerii Serviciului de Informații și Securitate și cei ai Serviciului Vamal, marți seară, 27 aprilie, au reținute patru persoane bănuite de producerea și livrarea anabolizantelor.
Potrivit autorităților, persoanele reținute sunt doi bărbați și două femei, cu vârste cuprinse între 34 și 55 ani. Aceștia erau responsabili de producerea și livrarea anabolizantelor către diferite state ale Uniunii Europene, inclusiv în Federația Rusă, menționează PG.
Tot potrivit autorităților, printre reținuți se regăsește și o persoană care a fost implicată în tentativa de contrabandă cu anabolizante prin folosirea transportului diplomatic la data de 5 decembrie 2020, la postul vamal Palanca.
Potrivit procurorilor, reținerile au urmat în carul măsurilor speciale de investigație, acțiunilor de urmărire penală și perchezițiilor efectuate în autoturismele, la domiciliile bănuiților și apropiaților acestora, în cadrul cărora au fost depistate și ridicate anabolizante, similare celor depistate în mijlocul de transport diplomatic. Așa cum, potrivit legii, perchezițiile nu pot fi efectuate la ore nocturne, acestea continuă pe parcursul zilei de miercuri, 28 aprilie.
De asemenea, mijloacele de transport, folosite la comiterea faptelor de care sunt bănuiți cei patru, de model Skoda Superb și Toyota Land Cruiser au fost ridicate și puse sub sechestru, în vederea ulterioarei posibilități de confiscare.
Potrivit procurorilor PCCOCS, aceștia urmează să formuleze și să prezinte învinuirea față de cei patru și, în scopul asigurării eficienței investigațiilor, să depună demersurile privind solicitarea aplicării arestului preventiv.
Cei patru sunt bănuiți de pregătire și participare la infracțiunea de contrabandă, pentru care legea penală prevede amendă în mărime de până la 325.000 lei sau pedeapsa cu închisoare de la 3 la 8 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 550 000 lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.
La 28 decembrie 2020, fostul Ambasador al R. Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguța, a fost reținut în dosarul contrabandei de anabolizante. El susține că nu este implicat în schema frauduloasă și că „problema” nu este la el.
Neguța pledează nevinovat în dosarul contrabandei de anabolizante, spunând că ar fi vorba de o comandă politică.
La 30 decembrie 2020, procurorii PCCOCS l-au pus sub învinuire pe fostul Ambasador al R. Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguța, reținut acum două zile în dosarul contrabandei de anabolizante. Acesta a fost recunoscut și audiat în calitate de învinuit pentru complicitate la contrabandă.
Procurorii susțin că, conform necesităților urmăririi penale, s-a impus înaintarea demersului cu solicitarea aplicării în privința fostului ambasador a măsurii preventive – arestul preventiv pentru 30 de zile.
Potrivit PCCOCS, la moment, în acest dosar figurează patru învinuiți: doi se află în arest în izolatorul de detenție provizorie, în privința altui învinuit instanța a dispus arestul în contumacie, cu anunțarea în căutare, iar în privința celui de-al patrulea învinuit – fost ambasador, astăzi, urmează să se pronunțe judecătorul de instrucție.
Investigațiile pe acest caz continuă întru stabilirea tuturor făptuitorilor, cu individualizarea acțiunilor și circumstanțelor faptei, precum și identificarea premiselor care au generat și au permis comiterea fărădelegilor.
Pentru astfel de infracțiuni legea penală prevede de la 3 până la 10 ani închisoare.