Dosarele și averea din declarații a procurorului care elucidează tentativa de omor a lui Vlad Plahotniuc
Două persoane cu nume cunoscute publicului din R. Moldova ar sta în spatele tentativei de asasinare a liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Identitatea acestora nu este divulgată de oamenii legii. Aceștia precizează doar că unul dintre comanditari s-ar afla la Moscova. Astăzi, procurorii au cerut mandate de arest pe numele celor opt persoane reținute la șapte aprilie.
Vitalie Busuioc, adjunct-interimar al procurorului-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a declarat astăzi că pista pe care merg la acest moment procurorii una corectă, deoarece „este cu certitudine dovedită prin probele acumulate zi de zi”. Acesta a declarat că gruparea criminală reținută în Ucraina a fost plătită cu o sută de mii USD și urma să primească tot atât după executarea omorului. Busuioc susține că până la acest moment nu se cunosc sumele care au fost sau urmau a fi plătite persoanelor reținute pe teritoriul R. Moldova.
Vitalie Busuioc, procurorul care a mers astăzi în instanță pentru a cere mandate de arest pe numele persoanelor reținuție în dosarul penal privind tentativa de omor asupa lui Vlad Plahotniuc, a gestionat în ultimul timp mai multe dosare sonore în R. Moldova.
În gestiunea lui Busuioc se află dosarul de escrocherie, spălare de bani și depășire a atribuțiilor de serviciu, deschis în noiembrie 2015 pe numele a cinci persoane, printre care și directorul MoldovaGaz, Alexandru Gusev. Acestea au pus în aplicare o schemă frauduloasă prin intermediul căreia erau spălate sume importante de bani, iar pierderile în rețeaua de distribuție a gazelor naturale erau incluse în tarife și achitate de consumatori.
Vitalie Busuioc gestionează și dosarul penal pornit pe numele lui Renato Usatii în cazul tentativei de omor a lui Gherman Gorbunțov. Anunțat în căutare internațională de către autoritățile de la Chișinău, primarul de Bălți spune că Vlad Plahotniuc ar fi fost cel care a vrut să-l omoare pe bancherul rus.
Vitalie Busuioc a fost numit în funcția de procuror al Secției coducere a urmăriii penale în organele centrale al MAI și SV din cadrul Direcției exercitare și conducere a urmării penale a Procuraturii Generale în iulie 2011. În ianuarie curent, Vitalie Busuioc a fost numit adjunct-interimar al procurorului-șef al PCCOCS.
În funcția sa actuală, Busuioc a ieșit în mai multe confrințe de presă pentru a da declarații pe dosarele de rezonanță aflate în gestiunea PCCOCS, precum cel de spionaj și trădare de patrie deschis pe numele fostului deputat Iurie Bolboceanu.
Averea procurorului este una destul de modestă, comparativ cu alți colegi de la PG.
În ultima sa declarație de avere disponibilă, cea pentru 2015, Vitalei Busuioc indică un salariu la Procuratura Generală de 89 372 de lei, o mie de lei drept salariu la Institutul Național al Justiției și 6 132 euro drept venit în urma unui contract de cesiune a creanței, după ce în 2011 a semnat un contract de investiții cu firma de construcții „Basconslux” SRL.
La capitolul imobile, Vitalie Busuioc declară un apartament de 71 m.p. obținut în 2008 în urma unui contract de învestire a capitalului privat. La momentul declarării veniturilor, procurorul conducea un automobil de model Toyota Camry, cumpărat cu 160 de mii de lei.
În cadrul unei operațiuni comune, la 7 aprilie curent, procurorii din R. Moldova și cei din Ucraina au reținut 17 membri ai unei grupări criminale internaționale, care ar fi intenționat să comită un asasinat asupra liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Dintre aceștia 8 au fost reținuți pe teritoriul R. Moldova, iar 9 – pe teritoriul Ucrainei. În urma perchezițiilor, au fost depistate și ridicate armele și alte obiecte care urmau a fi folosite la comiterea atentatului, precum: patru aruncătoare de grenade, două pistoale model CZ cu amortizator, cartușe, stații radio, telefoane mobile, obiecte pentru deghizare.
Toţi cei opt suspecţi reţinuţi pe teritoriul R. Moldova au fost anterior cercetaţi penal pentru comiterea infracţiunilor excepțional de grave şi deosebit de grave, inclusiv omor şi tâlhărie.