Doi ofițeri de Poliție din capitală, condamnați la cinci și șase ani de închisoare. Ar fi cerut bani de la un grup de persoane rome pentru a nu documenta un caz de pretins comerț ilegal
Doi polițiști au fost găsiți vinovați, de către prima instanță de judecată, pentru că ar fi estorcat 27 000 de lei, de la un grup e persoane de etnie romă, pentru a nu documenta pretinsele acțiuni ilegale de comerț ilegal ale acestora.
Astfel, pentru concurs de infracțiuni, prin cumul parțial al pedepselor, pentru corupere pasivă, lui Ștefan Cernacovschi i-a fost stabilită pedeapsa definitivă sub formă de închisoare pe un termen de șase ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis, cu amendă în mărime de 8 000 de unităţi convenţionale, echivalentul a 400 000 de lei, şi cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de nouă ani. Cernacovschi are interdicție de a părăsi țara până când sentința va deveni definitivă.
Serghei Zalevschii a fost condamnat la închisoare pe un termen de cinci ani și șase luni, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis, cu amendă în mărime de 6 000 de unităţi convenţionale (300 000 de lei n.r.) şi cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de 7 ani.
Din contul inculpaților s-a dispus confiscarea specială, în mod solidar, în folosul statului a sumei de 27 000 de lei.
Din contul inculpatului Ștefan Cernacovschi s-a dispus confiscarea specială în folosul statului a sumei 750 euro.
Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat marți, 3 decembrie, sentința de condamnare a celor două persoane. Ștefan Cernacovschi, ofițer superior de investigații al Secției nr. 3 a Direcției investigații „Centru” a Inspectoratului Național de Investigație al Inspectoratului General al Poliției și Serghei Zalevschii, ofițer superior de investigații al Inspectoratului de Poliție Centru al Direcției de poliție a mun. Chişinău, au fost învinuiți că, folosindu-se intenționat de situația de serviciu și atribuțiile funcționale, din interes material, având scopul primirii mijloacelor bănești, dispunând, conform atribuțiilor de serviciu, de dreptul și obligația de a iniția investigație pe faptul pretinsului comerț ilegal, comis de către grupul de persoane de etnie romă, au acceptat și primit pentru sine și alte persoane, prin intermediar, banii extorcați, în sumă de 27 000 de lei, pentru a nu documenta pretinsele acțiuni ilegale ale acestora.
În plus, tot atunci, la 28 iunie 2023, ofițerul superior de investigații al Secției nr. 3, descoperind cazul pretinsului comerț ilegal, ar fi invocat că automobilul închiriat al grupului de persoane se află în căutare în legătură cu comerțul neautorizat, iar pentru a nu documenta pretinsele acțiuni ilegale ar fi acceptat și primit, pentru sine și alte persoane, prin intermediar, banii extorcați, în sumă de 750 de euro.
Cauza penală a fost examinată în perioada 26 februarie 2024 – 3 decembrie 2024, fiind desfășurate 22 ședințe de judecată.
În cadrul examinării cauzei penale inculpații nu și-au recunoscut vina pentru comiterea infracțiunilor imputate, cauza penală fiind examinată în procedură generală.
Sentința este cu drept de apel, la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.