Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât numirea în calitate de membri ai Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, pentru un mandat de 6 ani, a judecătorilor Ghenadie Mîra, președinte interimar la Curtea de Apel Centru, și Dumitru Racoviță, de la Judecătoria Ungheni.
În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.
Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.
Toți cei șase au participat și la concursul pentru cele trei mandate în Colegiu care au fost acordate în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor.
Aurelia Cazacliu, judecătoare la Judecătoria Chișinău, care a candidat la funcția de judecătoarea a Curții Supreme de Justiție (CSJ), dar nu a acumulat punctajul necesar, a depus cerere pentru a participa la concursul pentru Colegiul CSM. Totuși, CSM a constatat că magistrata s-a arătat interesată după termenul stabilit pentru înscriere.
Colegiul de selecție și evaluare a judecătorilor selectează candidații la funcția de judecător și evaluează performanțele judecătorilor. Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest Colegiu pe Ion Talpa, președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun, judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu, judecător al Judecătoriei Criuleni.
Colegiul de selecție și evaluare a judecătorilor selectează candidații la funcția de judecător și evaluează performanțele judecătorilor. Acest colegiu este format din 3 judecători aleși de Adunarea Generală a Judecătorilor, 2 judecători selectați prin concurs și numiți de CSM și 4 reprezentanți ai societății civile, cu experiență în domeniile dreptului, științelor politice, economiei sau psihologiei, selectați prin concurs și numiți de CSM.