Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Doi judecători au promovat evaluarea…

Doi judecători au promovat evaluarea și pot accede în funcțiile la care candidează în Colegiile specializate ale CSM

Colaj ZdG

Judecătoarea Valentina Stratulat, candidată la funcția de membră în Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), și judecătorul Vladislav Schibin, candidat în Colegiul Disciplinar și în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor ale CSM, au promovat evaluarea externă a Comisiei de evaluare a judecătorilor (Comisia Vetting).

Conform deciziilor de promovare adoptate de Comisie, anunțate într-un comunicat de presă emis joi, 19 septembrie, ambii judecători întrunesc criteriile de integritate financiară și etică stabilite de Legea 26/2022, pe baza cărei au fost evaluați.

Deciziile au fost transmise astăzi candidaților. Candidații au la dispoziție 48 de ore pentru a notifica dacă se opun publicării deciziilor. În absența unei astfel de notificări, deciziile vor fi publicate.

Vladislav Schibin este judecător la Judecătoria Bălți și a fost audiat de Comisie pe 15 iunie, în timp ce Valentina Stratulat, judecătoare la Judecătoria Ungheni, a ales să nu participe la audieri.

Schibin Vladislav a fost numit pe un termen de 5 ani în funcția de judecător la Judecătoria Bălți, prin decretul președintelui Republicii Moldova din septembrie 2018. Ulterior, prin hotărârea plenului CSM din 11 octombrie 2023, judecătorul Vladislav Schibin a fost transferat, începând cu 1 decembrie 2023, de la Judecătoria Bălți la Judecătoria Chișinău. Acesta activează, din luna iunie 2024, la Curtea de Apel Chișinău, după ce a fost transferat temporar.