Doi candidați la funcția de membru în CSP nu au promovat evaluarea integrității
Comisia pre-vetting a încheiat evaluarea în privința procurorilor Vitalie Codreanu și Cristina Gladcov și anunță că cei doi candidați la funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) nu au promovat evaluarea integrității.
Deciziile emise de Comisie au fost transmise candidaților și instituției responsabile de organizarea concursului – CSP.
La această etapă, Comisia este în drept să publice doar informația privind rezultatul evaluării, întrucât deciziile pot fi publicate exclusiv cu acordul candidaților vizați. Aceștia urmează să notifice Comisia dacă se opun sau nu publicării, în 48 de ore de la primirea deciziei, potrivit Legii nr. 26/2022. Deciziile pot fi contestate la Curtea Supremă de Justiție în termen de 5 zile din data recepționării, în temeiul prevederilor aceleiași legi.
Ambii candidați, Vitalie Codreanu și Cristina Gladcov, procurori în cadrul Procuraturii Anticorupție, au acceptat să participe la proba interviului public, fiind audiați de către membrii Comisiei pre-vetting în cadrul primei runde de audieri.
Până în prezent, dintre candidații la CSP care au trecut prin procesul complet de verificare, un candidat a promovat și doi nu au promovat evaluarea. Alți patru candidați nu au promovat evaluarea pe motiv că s-au retras din concurs sau nu au depus în termenii stabiliți actele obligatorii prevăzute de lege, fiind astfel descalificați. 11 candidați sunt în așteptarea deciziilor Comisiei pre-vetting.
ZdG a scris în 2018 despre cum Vitalie Codreanu, procuror în Procuratura Anticorupţie, a obţinut, gratis, un apartament în Chişinău, în urma unor litigii cu instituţiile statului, dar şi cu o familie care a locuit în acel apartament încă din perioada sovietică.
Cristina Gladcov din 2017 activează în calitate de procuroră în cadrul PA. Anterior a fost angajată în cadrul Procuraturii raionului Cimișlia și în Procuratura mun. Chișinău.
În 2017, pe numele Cristinei Gladcov au fost depuse șase plângeri prin care solicitanții contestau legalitatea ordonanțelor de neîncepere a urmării penale și clasarea proceselor penale. În trei cazuri, instanța de judecată a admis plângerile și a anulat ordonanțele. Același lucru s-a întâmplat și în 2018, atunci când magistrații au admis cererea unui petiționar care solicita anularea ordonanțelor de refuz în urmărirea penală și clasarea procesului, restituind cauza pentru o verificare suplimentară. Încheierile nu au fost atacate în instanța ierarhic superioară.