Dodon și-a creat un Consiliu de experți privind reformarea justiției. Lista celor 13 membri
Igor Dodon a semnat un decret pentru crearea unui Consiliu consultativ de experți privind reforma sistemului justiției, care va activa pe lângă președintele R. Moldova. Potrivit decretului, consiliul are drept scop „susținerea procesului de reformare a sistemului justiției, în vederea restabilirii încrederii în justiție”.
„În vederea sprijinirii dezideratului de avea o reformă cu adevărat eficientă a justiției, am decis să creez un Consiliu de experți notorii în domeniu, de talie națională și internațională, neafiliați politic, care vor activa independent pe lîngă Președintele Republicii Moldova. Sarcina de bază a Consiliului va consta în expertizarea inițiativelor legislative cu privire la reformarea sistemului justiției, precum și a legilor din acest domeniu care vor parveni la promulgare”, a scris șeful statului pe pagina sa de Facebook.
Din Consiliul consultativ de experți vor face parte următorii membri:
- Victor Pușcaș – fost președinte al Curții Constituționale (CC);
- Stanislav Pavlovschi – fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, fost ministru al Justiției în Guvernul Sandu, dar și fost vicepreședinte al Partidului Platforma DA;
- Liliana Catan – judecător la Curtea Supremă de Justiție;
- Alexandru Cladco – procuror, reprezentant al R. Moldova la Grupul Statelor împotriva Corupției;
- Carolina Vidrașcu-Brînză – procuror pentru misiuni speciale;
- Dorin Popescu – decanul Baroului Chișinău;
- Ion Chirtoacă – judecător;
- Nicolae Eșanu – fost secretar de stat la Ministerul Justiției;
- Carsten Mahnke – expert internațional în domeniul justiției;
- Anatolie Munteanu – fost secretar general de stat la Ministerul Justiției, expert național în domeniul drepturilor omului;
- Gheorghe Amihalachioaie – avocat;
- Ion Vîzdoagă – avocat, fost procuror;
- Pavel Midrigan – avocat, conferențiar universitar.
Potrivit decretului, Consiliul va trebui să evalueze conceptul de reformă al justiției și să elaboreze propuneri și recomandări; să efectueze expertiza proiectelor de acte normative elaborate în contextul reformei justiției; să analizeze propunerile formulate de exponenții societății civile privind măsurile de realizare a reformei justiției etc.
Consiliul de pe lângă președintele R. Moldova a fost creat în contextul în care și Ministerul Justiției a inițiat un proces de reformare a justiției.