(doc) Zece candidați la funcția de procuror au câștigat la CSJ dosarul împotriva CSP-ului: picarea testului la poligraf nu este motiv de a refuza accedearea în profesie
Zece absolvenți ai Institutului Național al Justiției (INJ), care au picat testarea la detectorul comportamentului simulat (poligraf) și, respectiv, nu au fost admiși în profesia de procuror, vor fi, totuși, incluși în Registrul candidaților pentru suplinirea funcțiilor vacante de procuror în procuraturile teritoriale. Se întâmplă după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admis la 26 octombrie cererea de chemare în judecată depusă de cei zece absolvenți împotriva Consiliului Suprerior al Procurorilor (CSP) și a anulat decizia CSP prin care candidații erau respinși.
În ședința din 2 iunie curent, membrii Consiliului Superior al Procurorilor au refuzat înscrierea a zece absolvenți ai INJ, din promoțiile 2014-2016 şi 2016-2018, în Registrul candidaților pentru suplinirea funcțiilor vacante de procuror în procuraturile teritoriale, pe motiv că nu au promovat testul la detectorul comportamentului simulat.
Mircea Roșioru, șeful CSP, a explicat atunci că deși „avizele consultative ale Serviciului Informații și Securitate, întemeiate pe verificări realizate în corespundere cu prevederile Legii nr.271-XVI din 18.12.2008, rezultă că în privința candidaților la funcția de procuror nu au fost obținute date cu privire la nerespectarea legislației sau factori de risc în activitate”, „au apărut unele problematici în legătură cu rezultatele trecerii testului la poligraf”.
Șeful CSP a menționat că există unele diferențe între prevederile la acest capitol stipulate în Legea cu privire la Procuratură și cele fixate în Regulamentului Consiliului Superior al Procurorilor.
Acesta a precizat că în timp ce Legea cu privire la Procuratură, stipulează doar faptul că poate fi înscrisă în Registru persoana care a fost supusă verificării şi testării cu utilizarea detectorului comportamentului simulat (poligrafului), fără a fi menționat expres dacă este necesar ca persoana să și susțină testul, pe când Regulamentului Consiliului Superior al Procurorilor prevede expres că nu pot fi incluși în concurs candidații care nu au promovat testul la detectorul comportamentului simulat.
Ulterior, absolvenții respinși au depus la CSP o cerere prin care au solicitat revocarea punctului 8.6 din Regulamentul Consiliului Superior al Procurorilor care nu le permite accederea în funcții şi revizuirea Hotărârii prin care au fost respinși. Un demers în acest sens a fost depus la CSP și de directorul executiv al INJ.
Subiectul a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței CSP din 24 iunie. La acea dată, conducerea INJ a invocat faptul că Legea privind Institutul Naţional al Justiţiei nr. 1 XVI din 08.06.2006 în varianta actuală nu prevede testarea la poligraf a persoanelor care solicită admiterea la cursurile de formare iniţială a candidaţilor la funcţia de procuror, de aceea, în neadmiterea absolvenților în profesie pe motiv că nu au promovat testul la poligraf generează „riscul formării persoanelor care ulterior nu vor fi încadraţi în profesia de procuror”. INJ susține că „pentru a exclude cheltuielile impunătoare din bugetul de stat suportate în acest sens (instruirea unui audient la INJ se ridică până la 100 000 lei anual)”, aplicabilitatea pct. 8.6 din Regulamentul CSP trebuie suspendată.
În aceeași ședință, absolventul Alexandru Păun a invocat că Legea privind aplicarea testării la detectorul comportamentului simulat (poligraf) stabilește expres că testarea are caracter prezumtiv și că „rezultatul testării la poligraf are pentru angajator o semnificaţie de orientare şi nu poate constitui probă în cadrul vreunei proceduri (inclusiv de angajare), şi poate servi doar ca temei pentru efectuarea unor măsuri suplimentare de verificare a persoanei”.
Totodată, absolventul a declarat că membrii CSP, prin introducerea în Regulament a punctului care nu permite canidaților să acceadă în profesie pe motiv că nu au promovat testul la poligraf, „creează condiţii pentru încălcarea arbitrară a dreptului la muncă prevăzut de art. 5 şi art. 6, al Codului Muncii nr. 154 din 28.03.2003 şi garantat de art. 43 al Constituţiei R. Moldova”.
„Imperativul substituirii sintagmei „au promovat testul” cu sintagma „au fost supuşi testului” a fost statuat inclusiv de Centrul de Analiză şi prevenire a Corupţiei, care în Raportul său de expertiză la proiectul Legii cu privire la Procuratură a conchis că o asemenea prevedere este inadmisibilă, întrucît ar conduce la restricţionarea persoanei într-un drept garantat constituţional, dreptul la muncă, consfinţit prin art. 43 din Constituţia RM.
Cu atât mai mult, sintagma „promovare a testului poligraf” nu se regăseşte sub nici o formă în legislaţia R.M. inclusiv în Legea cu privind aplicarea testării la poligraf. Mai mult, în conţinutul Legii menţionate, nu se face distincţie nici măcar sub aspect conceptual a unor astfel de rezultate, întrucât aceasta ar veni în condradicţie cu însuşi principiul caracterului probabil al acestui mijloc de verificare”, a declarat Alexandru Păun, care le-a comunicat membrilor CSP că Hotărârea din 02.06.2017 a fost contestată la Curtea Supremă de Justiție.
Drept urmare a argumentelor expuse de, CSJ a decis suspendarea examinării subiectului până când se va pronunța instanța supremă. CSP a amânat examinarea dosarului de patru ori.
La 26 octombrie, magistrații Iulia Sîrcu, Galina Stratulat, Tamara Chişca-Doneva, Ion Druță, Mariana Pitic, Luiza Gafton, Nicolae Craiu, Iuliana Oprea și Iurie Bejenaru a pronunțat o hotărâre irevocabilă prin care a anulat pct. 4 din hotărârea CSP din 02 iunie 2017 cu privire la refuzul de înscriere a candidaților la funcția de procuror în Registrul candidaților la funcția de procuror în procuratura teritorială și a obligat CSP-ul să includă în Registru zece absolvenți ai promoțiilor 2014-2016 şi 2016-2018:
- Carolina Mariţ ,
- Ghennadi Epure ,
- Vasile Oprea,
- Irina Codreanu,
- Alexandru Păun,
- Valeri Crăciun,
- Radu Ceban,
- Irina Murguleţ,
- Augustin Nastas,
- Sergiu Gumeniţă.
Pe pagina web a CSJ a fost publicat doar dispozitivul hotărârii.
Citiți și