DOC ZdG Dosarul interceptărilor ilegale: „Dirija domnul Valeriu Cojocaru”. Declarațiile procurorului Raileanu și a unui ofițer de investigații al fostei Direcții nr. 5 despre „abuzurile din partea șefului direcției”
Procurorul care instrumentează dosarul Direcției nr. 5, Dumitru Raileanu menționează într-un raport că fostul șef al Direcției nr. 5 Valeriu Cojocaru cunoscând despre faptul că Direcția Generală Urmărire penală împreună cu Procuratura Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) „efectuează urmărirea penală în cauza pe faptul pregătirii dezordinilor în masă, având scopul culegerii informațiilor despre viața mai multor persoane, profitând de faptul că ofițerul de investigații Sergiu Balan și alți ofițeri din subdiviziunea pe care o conducea erau membri ai grupului de lucru în cauza respectivă i-a determinat și influențat să ducă în eroare reprezentantul organului de urmărire penală și procurorul, prin rapoartele lor privind necesitatea efectuării măsurilor speciale de investigații – urmărirea vizuală, interceptarea și înregistrarea comunicărilor telefonice”.
Raportul respectiv a fost prezentat de Dumitru Raileanu înainte ca fostul procuror general al R. Moldova Dumitru Robu să emită ordonanța prin care procurorul a fost recunoscut în calitate de bănuit în comiterea infracțiunii – „violarea dreptului la secretul corespondenţei cu folosirea situaţiei de serviciu și prin utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obţinerea ascunsă a informaţiei”.
„Indicația de a intercepta persoanele venea personal de la șeful Direcției nr. 5 Valeriu Cojocaru care îmi prezenta lista cu persoane, inclusiv compromițătoare de pe Facebook, cu referire la potențialele dezordini în masă”, susține ofițerul de investigații al fostei Direcții nr. 5, Sergiu Balan.
„După ce întocmeam raportul tot cu material îl prezentam la PCCOCS la procurorul care tot șeful Direcției nr. 5 Valeriu Cojocaru îmi spunea. (…) Depuneam raportul în conformitate cu legea, cu materialele ce mi se prezentau de pe Facebook, cu referiri la potențialele dezordini în masă”.
La sfârșitul anului 2019, Procuratura Generală (PG) anunța că a dispus urmărirea penală în privința a patru colaboratori ai Ministerului de Interne și a trei procurori vizați în dosarul interceptărilor ilegale. În cazul celor patru judecători vizați în dosar, procurorii anticorupție au expediat o sesizare către procurorul general privind ridicarea imunității și eliberarea acordului pentru a putea fi urmăriți penal. Astfel, în dosarul interceptărilor ilegale, potrivit surselor ZdG, procurorii au cerut PG ridicarea imunității în privința judecătorilor Elena Costiuc, Nicolae Corcea, Sergiu Ciobanu și Svetlana Tizu.
Pe 2 septembrie fost prelungit arestul cu încă 30 de zile în privința șefului Inspectoratului de Poliție al municipiului Bălți, Valeriu Cojocaru și președintelui Asociației FEA, Dorin Damir.
Joi, 9 septembrie, urmează să aibă loc o altă ședința de judecată, după ce avocații ambilor figuranți au depus recurs.
Pe 3 august, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a dispus prelungirea arestului preventiv pentru încă 30 de zile atât pentru președintele Asociației FEA, Dorin Damir, cât și pentru șeful Inspectoratului de Poliție al municipiului Bălți, fost șef al Direcției Operațiuni Speciale nr. 5 Valeriu Cojocaru, dar și fostul șef al secției nr. 1 „K” a Direcției nr. 5, actual inspector al Poliției de Frontieră Ion Cojocaru.
Scopul măsurii solicitate constă în evitarea eschivării de la justiție și influențării martorilor, astfel încât să fie asigurată eficiența investigațiilor, susțin procurorii.
Ion Cojocaru, inspectorul din cadrul Poliției de Frontieră, care este cercetat în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 a fost eliberat din Penitenciarul nr. 13, printr-o ordonanță a procurorului.
Pe 7 iulie, Dorin Damir, fostul șef al Direcției Operațiuni Speciale nr. 5 și actual șef al IP Balți Valeriu Cojocaru, dar și fostul șef al secției nr.1 „K” a Direcției nr. 5, actual inspector din cadrul Poliției de Frontieră Ion Cojocaru, au fost plasați în arest pentru 30 de zile, în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5.