Votat în lectură finală. Judecătorii CSJ și candidații la această funcție vor fi supuși evaluării externe
Judecătorii și candidații la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) vor fi supuși evaluării externe. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat joi, 30 martie, în a doua lectură, în cadrul ședinței plenare.
Proiectul de lege a fost votat, în a doua lectură, de 63 de deputați.
Evaluarea CSJ va fi efectuată de o Comisie de evaluare, în termen de șase luni de la demararea procedurii. Mai exact, membrii Comisiei vor analiza informații referitoare la integritatea etică și financiară atât a actualilor judecători CSJ, cât și a candidaților la funcțiile vacante. Conform Parlamentului, exercițiul de evaluare va fi aplicat o singură dată.
„Evaluarea integrității judecătorilor CSJ reprezintă o obligație asumată de R. Moldova atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Această reformă este una dintre condiționalitățile de bază din Acordul de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeană. Scopul acestei inițiative este sporirea calității actului de justiție și asigurarea numirii unor judecători imparțiali și integri”, menționează reprezentanții Legislativului.
Raportul privind promovarea sau nepromovarea evaluării integrității etice și financiare va fi transmis către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care va lua o hotărâre finală. CSM poate respinge raportul și dispune o singură dată reluarea procedurii de evaluare, dacă constată anumite erori procedurale și anumite circumstanțe. În același timp, hotărârea CSM privind nepromovarea evaluării va avea drept rezultat eliberarea din funcție a judecătorilor. Acest lucru ar putea avea ca efect „lipsirea dreptului de a exercita funcția de judecător timp de șapte ani din data rămânerii definitive a hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii”.
Totodată, aceștia nu vor beneficia de indemnizația unică de concediere și vor fi privați de dreptul de a încasa pensia specială, cu menținerea pensiei generale pentru limita de vârstă.
De asemenea, hotărârea CSM privind nepromovarea evaluării integrității poate fi contestată. Cererea va fi examinată în cadrul Curții Supreme de Justiție, de un complet format din trei judecători care nu au activat în CSJ până la data de 31 decembrie 2022. Această cerință este necesară pentru a evita corporatismul, conflictele de interese și subiectivismul.