Un nou mecanism de alegere a membrilor CSM. Proiectul Ministerului Justiției pentru modificarea Legii cu privire la CSM
Extinderea numărului de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii de la 12 la 14 și un nou mecanism de alegere a membrilor Consiliului (CSM) de către Adunarea Generală a Judecătorilor. Acestea sunt principalele prevederi ale noului Proiect de Lege elaborat de Ministerul Justiției, pentru modificarea Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii.
Actualmente, din componența CSM fac parte câte 2 judecători din fiecare nivel de instanțe.
Principalele prevederi ale proiectului de lege se referă la suplinirea CSM-ului cu încă 2 membri din rândul profesorilor de drept titulari, ce urmează a fi aleși de către Ministerul Justiției prin concurs public. Astfel, proiectul propune o extindere a numărului de membri ai CSM de la 12 la 14.
Suplinirea membrilor se impune și situației de a nu crea incidente la întrunirea cvorumului pentru examinarea unor chestiuni privind cariera judecătorilor, scrie în comunicatul emis de Ministerul Justiției.
Proiectul actului normativ urmează, totodată, să prevadă mecanismul de alegere a membrilor CSM de către Adunarea Generală a Judecătorilor pornind de la ”necesitatea unei reprezentări proporționale ale judecătorilor care într-un număr predominant activează în prima instanță și într-un număr considerabil mai mic în instanțele ierarhic superioare”, se arată în nota Ministerului de Justiție.
Astfel, proiectul de lege prevede ca de către Adunarea Generală a Judecătorilor să fie selectați membrii CSM-ului din rândul judecătorilor, după cum urmează:
– 3 membri din rândul judecătorilor ce activează la nivelul de primă instanță, având în vedere că aceștia reprezintă un umăr predominant în comparație cu numărul total din judecători;
– 2 membri din rândul judecătorilor ce activează la nivelul instanței de apel (numărul acestora nu se schimbă);
– 1 membru din rândul judecătorilor Curții Supreme de Justiție, ținând cont de faptul că numărul acestora este unul mult mai mic.
În același timp, se reglementează o procedură perfecționată de selectare de către Adunarea Generală a Judecătorilor a membrilor CSM din rândul judecătorilor, precum și modul de publicare a listei candidaților și dosarele depuse de aceștia.
Proiectul integral:
Proiectul urmează să fie transmis spre aprobare către cabinetul de miniștri, iar ulterior, ca să fie adoptat, documentul trebuie să fie votat în două lecturi, lectură finală, în plenul Parlamentului.
Justiție în blocaj. Cronologia evenimentelor:
- 13 septembrie 2019. 87 de magistrați cer CSM-ului convocarea Adunării generale extraordinare a judecătorilor, la car esă fie pus eîn discuție două subiecte: resetarea și reconfigurarea organului de autoadministrare al autorității judecătorești și ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai CSM, aleși din rândul judecătorilor.
- 19 septembrie 2019.CSM decide amânarea examinării cererii și dispune o inspecție pentru „a verifica dacă judecătorilor care au semnat cererea le-au fost aduse la cunoștință motivele pentru care au semnat și dăcă au fost intimidați în acest sens”. Detalii AICI.
- 20 septembrie 2019. Magistratele Angela Bostan, Ecaterina Palanciuc și Ala Malîi de la CA Chișinău admitecererea de chemare în judecată depusă de semnatarii cererii și obligă CSM-ul să convoace Adunarea generală extraordinară a judecătorilor. Detalii AICI.
- 23 septembrie 2019.CA Chișinău inițiază procedura de executare a hotărârii din 20 septembrie 2019 și oferă CSM-ului timp până în dimineața zilei de 24 septembrie pentru a emite o hotărâre privind convocarea Adunării.
- 24 septembrie 2019. CSM respinge cererea celor 87 de judecători de a convoca Adunarea. Detalii AICI.
- 24 septembrie 2019. Magistratele Angela Bostan, Ecaterina Palanciuc și Ala Malîi de la CA Chișinău pronunță o încheiere prin care stabilesc organizarea la 27 septembrie, ora 10.00, în sediul Casei Sindicatelor, a Adunării generale extraordinare a judecătorilor și obligă secretariatul CSM să asigure desfășurarea ședinței. Detalii AICI.
- 25 septembrie 2019. CSM depune la CSJ apel împotriva hotărârii CA Chișinău din 20 septembrie prin care a fost obligat să convoace Adunarea.
- 26 septembrie 2019. Completul de judecată format din judecătorii Oleg Sternioală, Sveatoslav Moldovan, Victor Burduh, Nicolae Craiu și Iurie Bejenaru de la Curtea Supremă de Justiție resping apelul CSM, respectiv hotărârea din 20 septembrie, prin care CSM este obligat să organizeze Adunarea, devine irevocabilă. Detalii AICI.
- 27 septembrie 2019. CSM contestă la CSJ încheierea din 24 septembrie a CA Chișinău prin care magistratele Angela Bostan, Ecaterina Palanciuc și Ala Malîi au stabilit organizarea Adunării la la 27 septembrie, ora 10.00, în sediul Casei Sindicatelor.
- 27 septembrie 2019. Are loc Adunarea generală extraordinară a judecătorilor organizată la inițiativa a 87 de magistrați. La Adunare participă 200 de judecători. Aceștia susțin că s-au conformat hotărârii irevocabile a CA Chișinău. Victor Micu este unicul membru al CSM care se prezintă la Adunare. Detalii AICI.
La Adunarea generală extraordinară a judecătorilor din 27 septembrie 2019 au participat 200 de magistrați, dintre cei 396 care activează în prezent în sistem.
În cadrul acesteia, a fost adoptată unanim o rezoluție prin care membrii actualului CSM, desemnați din partea judecătorilor, au fost declarați „incompatibili” cu funcția deținută, pornind de la Declarația din 8 iunie 2019 a Parlamentului, cu privire la caracterul captiv al statului.
Totodată, magistrații au votat pentru ridicarea mandatelor de membru al CSM deținute de Dorel Musteață, Victor Micu, Anatolie Galben, Nina Cernat, Petru Moraru, Luiza Gafton și Anatolie Pahopol. Singurul membru al CSM care a aprticipat la Adunare este Victor Micu.
Voturile „pentru” ridicarea mandatelor:
- Dorel Musteață – 166 de voturi
- Micu Victor – 118 voturi
- Gafton Luiza – 167 de voturi
- Moraru Petru – 167 de voturi
- Cernat Nina – 167 de voturi
- Galben Anatolie – 162 de voturi
- Anatolie Pahopol – 155 de voturi
Judecătorii au decis să organizeze Adunarea generală extraordinară a judecătorilor la 25 octombrie, în cadrul căreia să fie aleși noi membri ai CSM. Până atunci, pentru asigurarea funcționării organului de autoadministrare judecătorească, a fost luată decizia ca Ion Postu, membru al CSM desemnat din rândul societății civile, să exercite interimatul funcției de președinte al CSM.