Un membru CSP numit de Dodon în funcție, fost președinte al Curții Constituționale, își încheie mandatul. Președinta Sandu a semnat decretul în acest sens
Dumitru Pulbere, fost președinte al Curții Constituționale (CC), și-a încheiat mandatul de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat la 6 septembrie un decret în acest sens.
Potrivit documentului, mandatul de membru al CSP al lui Dumitru Pulbere a încetat în temeiul modificărilor adoptate la legea cu privire la Procuratură.
„La data de 24 august 2021 , Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea nr. 102 pentru modificarea Legii nr. 312016 cu privire la Procuratură, care a fost publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.209-210,,
art. 221 și a intrat în vigoare la data de 3 septembrie 2021. Legea menționată stabilește, la art. 76 alin. (l) lit. ir) din Legea nr. 312016, drept circumstanțe de încetare de drept a mandatului de membru al Consiliului Superior al Procurorilor atingerea vârstei de 65 de ani.
Având în vedere cele menționate și în temeiul art. 88 tit. j), al art.94 alin. ( I ) din Constituția Republicii Moldova, Președintele Republicii Moldova decretează: – Se constată încetarea de drept a mandatului de membru al Consiliului Superior al Procurorilor al domnului Dumitru PULBERE, numit prin Decretul Președintelui Republicii Moldova nr. 596-VIII din 6 februarie 2018”, se menționează în decretul președintei.
- Drumul lui Pulbere spre funcţia de membru al CSP
- DOSARELE ZdG: Dumitru Pulbere are casă de 1 mil. USD şi teren acaparat ilegal
Dumitru Pulbere, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, despre care ZdG a scris anterior că locuieşte într-un imobil impunător din Chişinău, construit în perioada în care acesta ocupa funcţii de stat, a revinit în atenţia opiniei publice, după ce în 2018 a fost numit de către preşedintele R. Moldova de atunci, Igor Dodon, în calitate de membru al Consiliului Superior al Procurorilor, după un concurs ce a provocat mai multe semne de întrebare.
Dumitru Pulbere a devenit cel de-al 12-lea membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) prin decretul preşedintelui Igor Dodon din 6 februarie 2018.
Dumitru Pulbere a activat, practic toată viaţa, în instituţii de stat, cariera sa fiind strâns legată de guvernarea PCRM şi de relaţia de prietenie pe care a avut-o cu liderul PCRM, Vladimir Voronin. În anii 1979-1998, a exercitat funcţiile de ajutor de procuror, viceprocuror şi procuror în procuraturile raionale Străşeni, Comrat şi Călăraşi. În 1998-2001, Pulbere a fost deputat în Parlamentul R. Moldova. Pe 19 februarie 2001, cu doar trei zile înainte de ziua sa de naştere, a fost desemnat judecător la Curtea Constituţională (CC), ca peste şase ani să fie propus pentru un nou mandat. Pe 1 martie 2007, a fost votat preşedinte al CC, funcţie pe care a exercitat-o până în septembrie 2011, când a fost demis, fiind acuzat că ar fi făcut declaraţii politice din postura de şef al CC. Dumitru Pulbere a plecat de la CC în februarie 2013, după ce i-a expirat cel de-al doilea mandat de judecător constituţional. În 2006, a fost decorat cu medalia „Meritul Civic”, iar în 2009 – cu „Ordinul Republicii”, ambele distincţii fiind acordate de Vladimir Voronin, care deţinea funcţia de preşedinte al R. Moldova.
La 11 mai curent, responsabilii din cadrul Autorității Naționale de Integritate (ANI) au emis o notă informativă prin care au anunțat că inspectorii de integritate au pornit o cauză contravențională pentru depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale de către Dumitru Pulbere, membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).