Un magistrat de la Judecătoria Chișinău propune desfășurarea ședințelor de judecată în regim digital pentru cauzele civile: „Pot reduce costurile și timpii de călătorie”
Andrei Ojoga, judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, propune desfășurarea ședințelor de judecată în regim digital pentru cauzele civile aflate în procedura instanței. Magistratul susține că „această metodă digitală poate facilita procesul de judecată și poate face justiția mai accesibilă și eficientă”.
Într-un demers expediat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Ministerului Justiției al R. Moldova (MJ), Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești (AAIJ) și Uniunii Avocaților din R. Moldova (UAM), judecătorul și-a înaintat propria candidatură pentru a fi responsabil de testarea desfășurării ședințelor de judecată în regim digital pentru cauzele civile aflate în procedura instanței. Conform magistratului, „realizarea acestei inițiative nu necesită pentru moment careva cheltuieli financiare, iar beneficiile sunt evidente”.
„Există mai multe avantaje asociate cu ședințele de judecată digitale. În primul rând ele pot reduce costurile și timpii de călătorie pentru toți participanții la proces, eliminând necesitatea de a se deplasa fizic la instanță. De asemenea, pot contribui la desfășurarea mai rapidă a proceselor judiciare. Ședințele de judecată digitale pot fi mai flexibile în ceea ce privește programarea și pot oferi o opțiune mai convenabilă pentru părțile implicate într-un proces (…).
(…) La epuizarea timpului de testare, în cazul în care va fi stabilit de CSM, judecătorul va întocmi o notă informativă/ raport despre cele observate, cu indicarea concluziilor și propunerilor corespunzătoare”, se arată în document.
Sursa doc: Andrei Ojoga/ Facebook
Pe 20 decembrie 2017, Andrei Ojoga a fost numit, pe un termen de cinci ani, în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, conform magistrat.md. În 2011 a fost grefier, iar în octombrie 2012 a fost transferat în funcţia de asistent judiciar. Ulterior, în iulie 2015, Ojoga a fost detașat în calitate de consultant local pentru oferirea de asistență tehnică Inspecției Judiciare din cadrul CSM.
Potrivit legislației, în toate instanţele, şedinţele de judecată sunt publice. În şedinţa de judecată nu se admit minorii de până la vîrsta de 16 ani dacă nu sunt citaţi în calitate de participant la proces sau de martor. Pot avea loc şedinţe închise numai în scopul protejării informaţiei ce constituie secret de stat, taină comercială ori a unei alte informaţii a cărei divulgare este interzisă prin lege.