Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Un fost adjunct al…

DOC Un fost adjunct al fostului procuror general, numit șef la Procuratura Chișinău, oficiul Ciocana. Declarațiile actualului șef al PG

Fostul adjunct al fostului procuror general, Eduard Harunjen, procurorul Igor Popa, a fost numit în funcția de șef al Procuraturii Chișinău, oficiul Ciocana. Astfel, potrivit actualului șef al Procuraturii Generale, Alexandr Stoianoglo, Popa este și noul viceprocuror al municipiului Chișinău.

Contactat de ZdG, procurorul general Alexandr Stoianoglo ne-a comunicat că decizia de numire a lui Igor Popa în funcția de șef al Procuraturii Chișinău, oficiul Ciocana vine după ce, pe 9 decembrie curent, magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au anulat hotărârea Consiliului Superior al Procurorilor nr. 1-80/19 din 09.08.2019 privind numirea în funcția de adjuncți ai Procurorului General interimar de atunci, Dumitru Robu, a procurorilor Eduard Bulat, Mircea Roșioru și Alexandru Nichita, înlocuindu-i atunci pe adjuncții fostului Procuror General Eduard Harunjen: Igor Popa și Iurie Garaba.

Decizia Curții de Apel Chișinău:

„Este adevarat, Igor Popa a fost numit șef la Procuratura Ciocana. A fost restabilit după decizia de la Curtea de Apel. Conform legislației, dumnealui poate pretinde la acestă funcție. Acum, dumnealui este în concediu, până pe 31 decembrie. Ulterior, de pe 1 sau 2 ianuarie revine la muncă, în calitate de șef la Procuratura Ciocana. Așa cum și ceilalți procurori s-au întors la funcțiile lor din cadrul PCCOCS. Igor Popa a venit cu astfel de discuții exact după numirea mea în funcția de Procuror General, iar atunci i-am spus sa așteptăm decizia instanței și apoi revenim la subiect. Acum este decizia Curții de Apel, astfel că el a fost numit viceprocuror al municipiului Chișinău”, ne-a comunicat Alexandr Stoianoglo.

Igor Popa a fost până vara trecută procuror general-adjunct, iar puțin timp, după demisia lui Eduard Harunjen din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție, a deținut interimatul funcției de procuror general. Popa a fost subiectul mai multor scandaluri mediatice, fiind acuzat de fabricarea mai multor dosare penale în perioada guvernării comuniste, dar și de mușamalizarea dosarelor privind evenimentele din 7 aprilie 2009.

Igor Popa s-a remarcat şi a intrat în atenţia opiniei publice în perioada guvernării comuniste, când a instrumentat sau a participat, în calitate de şef al Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale din cadrul PG, la efectuarea urmăririi penale în mai multe dosare penale deschise pe numele persoanelor care erau împotriva guvernării lui Voronin.

Astfel, Serafim Urechean, Nicolae Andronic, Valeriu Pasat sau Constantin Becciev au fost urmăriți penal, iar ulterior, declarați nevinovați, în mai multe dosare cu iz politic.

 Igor Popa este şi procurorul care a semnat mai multe demersuri privind judecarea şi reţinerea tinerilor protestatari la 7 aprilie 2009 în comisariatele de poliţie.

Anterior, pentru ZdG, Igor Popa spunea că nu are „niciun regret” în privința dosarelor instrumentate de-a lungul carierei. „Toate acţiunile au fost perfect legale. Dacă ar fi fost altfel, nu aş fi ajuns la 17 ani de lucru în Procuratură. Oricare ar fi dosarele, şi 7 aprilie, oricare, nu am ce să-mi reproşez. Toate acţiunile au fost legale”, ne-a replicat Igor Popa.

Popa face carieră în sistem din 1999, când a fost numit anchetator în Procuratura sectorului Râşcani, mun. Chişinău. Ulterior, acesta a avansat până la funcțiile de procuror pentru misiuni speciale din cadrul Procuraturii Generale, procuror al sect. Râşcani și procuror-interimar al mun. Chișinău.

În 2016, Igor Popa a candidat la fotoliul de procuror general, concursul a fost însă câștigat de Eduard Harunjen.

Potrivit, anticoruptie.md, Igor Popa este finul de cununie al fostului șef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Excepționale, Nicolae Chitoroagă, care în iulie curent a demisionat, drept urmare a mai multor acuzații din presă că ar fi fabricat dosare la comanda celor din anturajul fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc