Un ex-director interimar al SPPS a cerut în judecată recalcularea pensiei pentru vechimea în serviciu. Litigiul a ajuns până la Curtea Supremă de Justiție
Ex-directorul interimar al Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS), Anatol Golea, a acționat în judecată Casa Națională de Asigurări Sociale, solicitând recalcularea pensiei pentru vechimea în serviciu. Golea a pierdut la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), pe motiv că motivarea recursului a fost depus peste termenul de 30 de zile de la notificarea deciziei instanţei de apel.
În septembrie 2019, Anatol Golea a depus cerere de chemare în judecată împotriva Casei Naționale de Asigurări Sociale, indicând că la 19 iunie 2015 a fost încetat contractul individual de muncă cu dreptul de a primi pensie pentru vechime în serviciu, care a fost stabilită conform prevederilor Legii nr. 1544 din 23 iunie 1993 asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne. La 23 iunie 2015 acesta s-a reangajat în serviciu special în cadrul SPSS, unde a activat până la 25 iunie 2019.
După ce a demisionat de la SPPS, Golea a solicitat recalcularea pensiei. Casa Teritorială de Asigurări Sociale a respins însă cererea pe motiv că funcţia deţinută este funcţie de demnitate publică, ce nu se încadrează în prevederile Legii nr. 1544 din 23 iunie 1993 asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne.
În iulie 2019, Golea s-a adresat în instanța de judecată solicitând obligarea Casei Naţionale de Asigurări Sociale să efectueze recalculul pensiei pentru vechimea în serviciu, reieşind din media lunară pentru ultimele 12 luni calendaristice precedente concedierii din 25 iunie 2019, cu includerea în vechimea în serviciu a perioadei 23 iunie 2015 – 25 iunie 2019, precum şi compensarea cheltuielilor de judecată.
În decembrie 2019, Judecătoria Chișinău, sediul Rîşcani, a admis acțiunea, însă, hotărârea a fost casată prin decizia din octombrie 2020 a Curții de Apel Chișinău.
La 5 noiembrie 2020 Anatolie Golea a depus recurs, solicitând casarea deciziei instanței de fond. Acesta însă a pierdut la CSJ, pe motiv că motivarea recursului a fost depusă peste termenul de 30 de zile de la notificarea deciziei instanţei de apel.
„La 05 noiembrie 2020 Anatolie Golea a depus recurs împotriva deciziei din 21 octombrie 2020 a Curţii de Apel Chişinău, iar la data de 5 ianuarie 2021 a depus motivarea recursului. Prin urmare, se atestă că motivarea recursului, depusă la 5 ianuarie 2021 de către Anatolie Golea, reprezentat de avocatul Eugeniu Musteaţă, contrar art. 245 alin. (1) din Codul administrativ, a fost depusă peste termenul de 30 de zile de la notificarea deciziei instanţei de apel”, se arată în încheierea CSJ din 10 februarie 2021.
Anatolie Golea a fost numit director interimar al SPPS în decembrie 2016, la propunerea primului ministru de atunci Pavel Filip. Golea a asigurat până la această numire protecţia fostului prim-ministru Chiril Gaburici, dar și a lui Pavel Filip, pe când deținea funcția de premier.
Golea a demisionat de la SPPS în iunie 2019, după ce ex-președintele R. Moldova, Igor Dodon, l-a numit pe Iaroslav Martin șef al Serviciului.
La 31 martie 2015 Anatolie Golea, maior al SPPS, a fost decorat de către fostul președinte R. Moldova, Nicolae Timofti, cu medalia „Meritul militar”. Distincţia de stat a fost acordată „pentru îndeplinirea ireproşabilă a datoriei de serviciu, contribuţie la organizarea şi desfăşurarea măsurilor de protecţie şi pază şi înalt profesionalism”.