Un bărbat amendat cu 25 mii de lei pentru că mergea prin parcul „Valea Morilor” va protesta în fața MAI: „Să-i cer ministrului Voicu să oprească abuzurile”. CA Chișinău a decis, irevocabil, menținerea amenzii
Curtea de Apel (CA) Chișinău a respins, la 21 aprilie, ca nefondat recursul lui Andrei Chirtoacă, un bărbat din capitală amendat cu 25 mii de lei pentru că mergea, împreună cu un prieten, prin parcul „Valea Morilor”. Magistrații au decis menținerea hotărârii Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, și a procesului-verbal prin care acesta a fost sancționat.
Bărbatul susține că va scrie o cerere către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) și va protesta atât în fața Ministerului Afacerilor Interne (MAI) cât și a Ministerului Justiției.
La 9 aprilie, Andrei Chirtoacă a depus o contestație împotriva procesului-verbal întocmit pe numele său la 7 aprilie în baza articolului 71/1, alin. (1) din Codul contravențional, pentru că ar fi încălcat prevederile Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), „plimbându-se prin parcul „Valea Morilor””.
„Agentul constatator a admis unele încălcări de drept material și de procedură”
Prin contestația sa, bărbatul solicita anularea procesului-verbal și a deciziei de aplicare a sancțiunii contravenționale, motivând că nu a comis nici o contravenție și că se deplasa spre casă pe sectorul respectiv de drum. Totodată, indică faptul că agentul constatator a admis unele încălcări de drept material și de procedură, și anume indicând eronat în procesul-verbal că acesta „se plimba în Parcul Valea Morilor”, pe când „el doar se deplasa pe jos spre casă din direcția sectorului Centru al mun. Chișinău, către sectorul Buiucani, bd. Alba Iulia. Vis-a-vis de locul săvârșirii faptei, în procesul-verbal este indicat mun. Chișinău, str. Valea Morilor, pe când nu este înregistrată o asemenea denumire de stradă în Chișinău”.
După ce la 17 aprilie, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, i-a respins contestația depusă ca fiind neîntemeiată, Andrei Chirtoacă a declarat recurs la CA Chișinău solicitând casarea hotărârii primei instanțe cu încetarea procesului contravențional în lipsa faptei contravenționale. CA Chișinău a respins însă irevocabil ca nefondat recursul bărbatului.
„Contrar alegațiilor sale, inclusiv din cererea de recurs, se face vinovat în încălcarea cerințelor legale ale dispoziției CSE”
La 21 aprilie, un complet al Curții de Apel Chișinău a confirmat concluzia Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. Magistrații au apreciat afirmațiile bărbatului prin care neagă comiterea accidentului „ca o modalitate de a se eschiva de la răspunderea contravențională”. Totodată, instanța a decis că vinovăția bărbatului în săvârșirea faptelor incriminate este integral confirmată „prin probe pertinente, concludente și utile cazului contravențional, și anume, prin constatările agentului constatator din procesul-verbal cu privire la contravenție coroborate cu declarațiile făptuitorului Andrei Chirtoacă, care a confirmat că se afla în Parcul Valea Morilor”.
„Colegiul relevă că, cumulul de probe administrat la materialele cauzei confirmă fără echivoc că Andrei Chirtoacă, contrar alegațiilor sale, inclusiv din cererea de recurs, se face vinovat în încălcarea cerințelor legale ale dispoziției CSE nr.3 din 25.03.2020. Colegiul penal consideră că acțiunile sale au fost încadrate corect conform prevederilor art.76/1 alin.(1) Cod contravențional, adică nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică, fiind cumulate toate elementele componenței de contravenție imputate […] Respectiv, Colegiul relevă că această încălcare a fost admisă de către Andrei Chirtoacă, fapt confirmat prin constatările agentului constatator din procesul-verbal cu privire la contravenție, precum și de însăși făptuitor în declarațiile anexate la materialele dosarului contravenționale, care a recunoscut că se afla în zonă de parc, fapt interzis prin pct.2 din Dispoziția nr.3 din 25.03.2020 a CSE. Prin urmare, analizând procesul-verbal cu privire la contravenție din 07.04.2020, prin prisma art.442, 443 Cod contravențional, Colegiul îl găsește ca fiind întocmit cu respectarea prevederilor legale, iar vinovăția lui Andrei Chirtoacă și-a găsit confirmare pe deplin în ședința de judecată, acțiunile căruia instanța le-a încadrat corect în temeiul art.76/1 alin.(1) Cod contravențional. Prin prisma faptului că procesul-verbal cu privire la contravenției este un act administrativ cu caracter individual, acestuia îi este aplicabilă prezumția de veridicitate aplicabilă actelor administrative, în măsura în care a fost întocmit legal, iar făptuitorul nu a reușit să răstoarne această prezumție, invocându-se doar argumente pur declarative.[…] Cu referire la alegațiile recurentului, precum că, prevederile pct.2 a dispoziției CSE nr.3 din 26.03.2020 pot fi considerate nevalide, Colegiul consideră că nu au nici un substrat legal sau factologic. Se reține că, recurentul a făcut referire la unele circumstanțe ale faptei comise, însă fără a le confirma prin careva probe veridice și care ar răsturna probatoriul administrat de agentul constatator. Mai mult ca atât, instanța de recurs reține că, poziția contestatorului referitor la vinovăție, conform recursului înaintat este neîntemeiată și lipsită de suport probant. […] Din considerentele menționate și având în vedere faptul că, prima instanță a dat o apreciere corectă probelor administrate și a adoptat o hotărâre întemeiată, iar cererea de recurs este neîntemeiată, Colegiul penal ajunge la concluzia de a respinge recursul declarat și a menține hotărârea contestată fără modificări”, a motivat instanța de recurs.
„La noi justiția e moartă și așa abuziv, absolut, fără nici un motiv a menținut amenda”
Contactat de Ziarul de Gardă, Andrei Chirtoacă a spus că intenționează să scrie o plângere la CtEDO. Acesta se arată indignat de faptul că „nu a avut nici măcar posibilitatea să fie prezent la ședința de judecată”, din motiv că CA Chișinău nu l-au informat despre data examinării cauzei.
Bărbatul susține că nu dispune de resurse financiare și nici nu deține averi care ar putea fi confiscate, respectiv, nu are posibilitate să achite amenda care i-a fost aplicată. Acesta consideră că a fost amendat abuziv, astfel intenționează să protesteze astăzi, sâmbătă, 25 aprilie, în fața MAI și „să-i ceară ministrului Pavel Voicu să oprească abuzurile”. Totodată, susține că va protesta și în fața Ministerului de Justiție, pentru că „la noi justiția e moartă și așa abuziv, absolut, fără nici un motiv a menținut amenda și ne cer nouă ca cetățeni să ne dovedim nevinovăția”, spune acesta.
La 22 aprilie, ZdG a mediatizat adresarea către autorități a lui Andrei Chirtoacă, bărbatul amendat în seara de 7 aprilie cu 25 de mii de lei pentru că mergea, împreună cu un prieten prin parcul „Valea Morilor”, după ce Judecătoria Chișinău, iar 22 aprilie 2020, și CA Chișinău au decis să mențină amenda aplicată în privința prietenului său.