Un avocat din capitală, obligat să achite peste 800 de mii de lei. A fost condamnat pentru trafic de influență, într-un dosar în care și tatăl său a fost apărător
Un avocat din capitală a fost recunoscut vinovat, de către prima instanță, de trafic de influență. Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a dispus, printr-o decizie emisă joi, 5 februarie, aplicarea unei pedepse cu amendă în valoare de 300 000 de lei și privarea de dreptul de a exercita activitatea de avocat, precum și altă activitate ce presupune prestarea serviciilor de consultanță juridică pe o perioadă de 4 ani. Potrivit sentinței consultate de ZdG, este vorba despre avocatul Andrei Vicol, iar suma totală pe care ar urma să o achite este de circa 830 de mii de lei.
Unul dintre martorii din dosar a declarat în timpul ședințelor de judecată că, în 2014-2015, l-a angajat în calitate de apărător pe tatăl avocatului învinuit acum de trafic de influență – Andrei Vicol Ștefan. Acesta i-ar fi spus că „trebuie 15 000 euro pentru a fi eliberat fratele”. Avocatul a decedat înainte de finalizarea cauzei, astfel încât fiul său a ajuns să reprezinte bărbatul care a fost condamnat, în 2009, în Italia și transferat în R. Moldova în perioada 2015-2016.
Conform probelor prezentate în instanță, acumulate în doar 2 luni, în octombrie 2018, inculpatul a pretins și primit inițial de la ruda unui client suma de 8000 de euro, iar ulterior alți 5000 de euro. Banii ar fi fost solicitat pentru a influența magistrații Curții de Apel Chișinău, care urmau să examineze recursul privind încheierea Judecătoriei Buiucani, municipiul Chișinău, referitor la transferul unei persoane condamnate de un stat străin pentru continuarea executării pedepsei în instituțiile penitenciare din R. Moldova, cu solicitarea recalificării acțiunilor condamnatului.
Colegiul Penal al Curții de Apel Chișinău a respins recursul, motiv pentru care, în februarie 2019, Vicol ar fi solicitat și primit suplimentar alți 1500 de euro, pretinzând că are influență asupra magistraților din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, și poate favoriza aplicarea amnistiei în privința condamnatului.
„Deși inculpatul a pledat nevinovat pe parcursul procesului, care a durat aproape 6 ani, instanța a apreciat probatoriul administrat și a stabilit vinovăția acestuia. Pe lângă amendă, din contul inculpatului au fost confiscați și trecuți în folosul statului cei 1 500 de euro (29 000 de lei, n.r.) ridicați în momentul reținerii, cei 13 000 de euro (252 000 de lei, n.r) obținuți în vederea comiterii infracțiunii, cât și telefonul mobil utilizat la comiterea infracțiunii”, se arată într-un comunicat de presă emis de Procuratura Anticorupție.
De asemenea, instanța a admis acțiunea civilă și a dispus încasarea, din contul inculpatului, a echivalentului sumei de 13 000 de euro (252 000 de lei, n.r.), cu titlu de prejudiciu material cauzat.
Avocat: „Banii i-a folosit în scopuri personale”
În ședința de judecată, Vicol a uzat de dreptul său și a refuzat să facă declarații, menționând că susține declarațiile date la faza de urmărire penală.
„La etapa urmării penale, acesta a comunicat că de Iacob Gheorghe a aflat de la tatăl său Vicol * Ștefan care le-a acordat asistență juridică. După decesul tatălui său a fost telefonat de fratele lui Iacob Gheorghe, Iacob Sergiu care l-a rugat să presteze servicii de asistență juridică. În acele condiții el a spus că pentru soluționarea cauzei și pentru ca magistrații să ia soluția favorabilă lui Iacob Gheorghe este necesară suma de 8000 de euro, la care Iacob Sergiu a fost de acord și a organizat transmiterea banilor prin intermediul lui Godea Cornel.
Ulterior, el a înaintat o cerere de amânare și a solicitat și suma de 5000 de euro pentru soluționarea cazului. Iacob Sergiu a fost de acord și a organizat transmiterea banilor prin intermediul soției acestuia. A indicat că nu a dat careva bani magistraților și nu a susținut că are influență asupra acestora, iar banii i-a folosit în scopuri personale. A indicat că după ce a fost respinsă cererea lor la Curtea de Apel, Iacob Sergiu i-a reproșat de ce nu a soluționat întrebarea și i-a cerut banii înapoi. El a promis că o să-i restituie. La fel, după aceasta s-au înțeles că el va întocmi o cerere de aplicare a amnistiei. Pentru serviciile sale legate de întocmirea acestei cereri. A indicat că el nu a spus că trebuie să dea banii cuiva, ori banii erau pentru el. Ulterior a precizat că a spus că banii ar fi trebuit să fie dați cuiva din INP dar asta nu era adevărat ori banii erau pentru el. A indicat că din aceste motive s-a întîlnit cu Iacob Sergiu la Judecătoria Ciocana, iar acesta i-a transmis 1500 de euro”, se arată în sentință.
Declarațiile unui dintre martori
Sergiu Iacob a declarat în fața instanței că îl cunoaște pe Andrei Vicol aproximativ din anul 2014-2015, mai întâi fiindu-i cunoscut tatăl lui, Andrei Vicol Ștefan, cu care a încheiat și un acord pentru apărarea drepturilor fratelui său.
„A relatat instanței că fratele său, Gheorghe Iacob, din 2009, executa pedeapsa întru-un penitenciar din Italia, iar în anul 2015-2016 a fost transferat acasă. A aflat că fratele său a scris cerere de a fi transferat în R. Moldova. Ulterior, a aflat că este în penitenciar în R. Moldova și a început să caute un avocat. Cineva i-a dat numărul lui Vicol – tatăl inculpatului, care atunci era avocat. I s-a dat numărul, s-a întâlnit cu el, i-a dat careva documente și i-a cerut 500 sau 1000 de euro, nu își amintește exact. După care, fratele său a fost transferat din P-13 în penitenciarul Pruncul.
Vicol Ștefan i-a cerut suma de 3 000 de euro, pentru a-i scoate fratelui său din pedeapsa stabilită 2 ani de zile. I-a comunicat că va căuta pe cineva care să achite și prin așa mod va scoate cei 2 ani din pedeapsă. A comunicat că acei 3 000 euro i-a dat avocatului, asta probabil a fost în anul 2016 în momentul transferului fratelui său la penitenciarul Pruncul. Ulterior, peste aproximativ un an, Vicol Ștefan i-a spus că trebuie 15 000 euro pentru a fi eliberat fratele. Îi spunea că va fi judecată și îi arăta un teanc de acte precum că cu acestea vor merge acolo, cu celălalt dincolo. I-a spus că are o persoana foarte mare acolo și acești bani îi va da persoanei respective. A mai comunicat că, potrivit legii noastre, fratele său avea pedeapsa mai mică. Dumnealui îi ceruse 15 000, iar el i-a dat 12 000. În fiecare 2-3 luni îi spunea că este ședința după care spunea că ședința s-a anulat, ședințele aveau loc la sectorul Râșcani. De fiecare dată îi aducea scrisori de la judecată, iar el îi spunea să-i întoarcă banii. La un moment dat a început să o sune și pe mama sa și îi spunea că totul va fi bine, dar dacă nu, v-a întoarce banii.
Aproximativ în septembrie, octombrie, când trebuia să-i întoarcă banii, a văzut la știri că fiind peste hotare dlui s-a sinucis. Suna pe telefon și la un moment dat a răspuns Andrei Vicol”, a spus Sergiu Iacob.
ZdG l-a contactat pe Andrei Vicol pe numărul de telefon disponibil în baza de date a Uniunii Avocaților, dar a răspuns altcineva care a spus că „a fost al lui”.
Sentința poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Centru în termen de 15 zile.