Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Textul sesizării depuse de…

DOC Textul sesizării depuse de președinta Sandu la CC în vederea dizolvării Parlamentului: documentul are 13 pagini

Foto: Presedinte.md

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a depus la Curtea Constituțională (CC) sesizarea privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului. Documentul, care conține 13 pagini, a fost publicat pe site-ul Înaltei Curții.

În textul sesizării, se menționează că „la data de 25 martie 2021, s-a constatat termenul de 45 de zile și cea de-a doua tentativă de formare a Guvernului, ceea ce constituie temei de dizolvare a Parlamentului în sensul art. 85 alin. (2) din Constituție”.

Textul integral al sesizării:

Sesizarea a fost depusă luni, 29 martie, după consultările președintei R. Moldova, Maia Sandu, cu deputații Partidului Socialiștilor din R. Moldova și cei din Partidul Politic „Șor”.

Așa cum prevede Constituția, am avut consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare în legătură cu situația politică din țară și eventuala dizolvare a Parlamentului.

Parlamentul a eșuat să aleagă un Guvern din două încercări și după 45 de zile de la prima solicitare de învestitură, iar de la demisia Guvernului Chicu au trecut mai mult de 3 luni. Ca și experții în drept constituțional, consider că sunt întrunite circumstanțele legale pentru dizolvarea Parlamentului (…). Alegerile anticipate constituie șansa cetățenilor de a-și alege deputați care să le reprezinte cu adevărat interesele, să scoată țara din criză și să o scape de corupție. Alegerile anticipate sunt soluția care poate vindeca țara noastră.

Din aceste considerente, am decis să sesizez astăzi Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor constituționale de dizolvare a Parlamentului. Este competența Curții Constituționale de a constata aceste circumstanțe. Dacă Curtea Constituțională va spune că există circumstanțe, voi dizolva Parlamentul și vom merge la judecata oamenilor”, a declarat Maia Sandu, după consultările cu deputații PSRM și „Șor”.

Șefa statului a avut luni, 29 martie, consultările la Președinție cu reprezentanții celor două partide. Atât cei din Partidul „Șor”, cât și deputații PSRM au declarat după întrevederea cu Maia Sandu că, în cadrul discuțiilor, „și-au reiterat poziția în legătură cu învestirea unui Guvern cu atribuții și drepturi depline, susținut de o majoritate parlamentară formalizată”.

Discuțiile de luni, 29 martie, de la Președinție au avut loc după ce vineri, 26 martie, deputații PSRM și„Șor” au refuzat să participe la consultările cu șefa statului.

Vineri, 26 martie, la consultările cu președinta R. Moldova, Maia Sandu, în sensul art. 85 alin.(1) din Constituție, privind dizolvarea Parlamentului, au participat Pro Moldova, PDM, Platforma DA și PAS.

Tot vineri, 26 martie, deputații Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Partidului politic „SOR”, Platformei „Pentru Moldova” și cei ai grupului Pro Moldova, în total 54 la număr, au votat pentru adoptarea Declarației socialiștilor privind dezacordul dizolvării Parlamentului. În lipsa mai multor deputați ai Partidului „Șor” și Platformei Pentru Moldova, fără voturile Grupului parlamentar PRO Moldova, condus de Andrian Candu, socialiștii nu ar fi avut voturile necesare pentru adoptarea „Declarației cu privire la dezacordul dizolvării Parlamentului”.