Tauber a cerut Curții de Apel Chișinău anularea deciziei CSE prin care au fost stabilite criteriile persoanelor care nu pot candida la alegeri. Ce au decis magistrații
Magistrații Curții de Apel Chișinău au respins luni, 9 octombrie, ca fiind neîntemeiată acțiunea în control normativ depusă de deputata fostului partid „Șor” Marina Tauber împotriva Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), care a stabilit criteriile de individualizare privind persoanele care nu au dreptul de a candida la alegerile locale din 5 noiembrie.
Marina Tauber, vizată în două cauze penale pornite pe faptul acceptării cu bună știință a finanțării partidului „Șor” din partea unui „grup criminal organizat” și „falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii”, a cerut instanței de apel anularea Dispoziției CSE, prin care a fost stabilit expres că nu vor putea să candideze la alegerile locale generale din 5 noiembrie persoanele care sunt „bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea unor infracțiuni care au fost menționate de către Curtea Constituțională ca argument în contextul declarării neconstituționalității partidului politic”. Astfel, unii dintre reprezentanții fostului partid Șor nu vor putea participa la alegerile generale locale din 5 noiembrie.
„Acțiunea în control normativ depusă de Marina Tauber către Comisia pentru Situaţii Excepţionale a R. Moldova privind anularea Dispoziţiei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova nr. 86 din 4 octombrie 2023, se respinge ca fiind neîntemeiată. Hotărârea poate contestată cu recurs în Curtea Supremă de Justiție în termen de 30 zile de la pronunțarea dispozitivului hotărârii”, se spune în hotărârea instanței de apel.
Pe 4 octombrie 2023, la o zi după decizia Curții Constituționale, prin derogare de la prevederile Codului electoral, membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) au adoptat reglementări care interzic membrilor fostului partid Șor, declarat neconstituțional, să participe în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie.
Tot în aceeași zi, Parlamentul a votat, în ritm alert, în prima și în a doua lectură, modificări la Codul electoral. Astfel, nu vor putea să candideze la alegerile locale generale din 5 noiembrie persoanele care sunt „bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea unor infracțiuni care au fost menționate de către Curtea Constituțională ca argument în contextul declarării neconstituționalității partidului politic”.
Așadar, conform unui comunicat de presă al Parlamentului, în contextul considerentelor CC, autorii proiectului de lege au propus completarea Codului electoral pentru a stabili clar care sunt persoanele care nu pot fi admise în calitate de concurent la alegeri.
Astfel, s-a introdus în lege patru criterii: persoanele sunt bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea unor infracțiuni care au fost menționate de către Curte ca argument în contextul declarării neconstituționalității partidului politic; au fost excluse dintr-un scrutin electoral anterior ca urmare a încălcării principiului finanțării transparente, iar acest fapt a fost reținut drept argument distinct la declararea neconstituționalității partidului politic; sunt culpabile de comiterea unor fapte ce au dus la includerea acestor persoane în listele de sancțiuni internaționale ale unor organizații internaționale au ale unor state, acest fapt constituind o circumstanță particulară reținută de către Curte în cuprinsul hotărârii de declarare a neconstituționalității partidului.
Tot pe 4 octombrie, deputata Marina Tauber a fost exclusă din cursa electorală pentru conducerea Primăriei Bălți. Decizia a fost luată de Consiliul electoral al circumscripției electorale municipale Bălti nr. 2, la scurt timp după ce CSE a adoptat noi reglementări care interzic unor membri ai fostului partid „Șor”, declarat neconstituțional, să participe în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie.