Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Socialistul Igor Dodon anunță…

DOC Socialistul Igor Dodon anunță că a depus o sesizare la PG pe numele Maiei Sandu. Reacția Președinției

Sursa foto: Colaj ZdG

Fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, vizat în trei dosare penale, anunță vineri, 16 iunie, că a depus o sesizare la Procuratura Generală (PG) pe numele șefei statului, Maia Sandu, în care o acuză de „imixtiune în efectuarea justiției”.

Socialistul Igor Dodon solicită „tragerea la răspundere penală” a șefei statului după ce președinta Maia Sandu a participat pe 12 iunie la o discuție cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„(…) Chiar dacă Codul de Procedură Penală prevede că judecătorul judecă în baza legii și adoptă o sentință, care poate fi: de achitare, sau de condamnare, sau de încetare a procesului, doamna Sandu le cere ferm judecătorilor, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii – condamnări! Și e clar pentru toți, la care dosare se referă. Cred că e timpul, la al treilea an de mandat prezidențial, să înțeleagă doamna Sandu, că declarațiile unui președinte nu sunt simple vorbe, ele reprezintă puterea executivă și instituția prezidențială și produc efecte juridice (…)”, a spus Igor Dodon într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Solicitați de Ziarul de Gardă, reprezentanții Președinției au declarat că „instituția prezidențială nu comentează declarațiile”.

Sursa doc: Igor Dodon/ Facebook

Luni, 12 iunie, Administrația Prezidențială de la Chișinău anunța că președinta Maia Sandu a fost invitată în acea zi la o discuție cu membrii CSM.

„Șefa statului a subliniat că sistemul trebuie curățat cât mai curând de judecătorii corupți care compromit imaginea întregului sistem și pun în pericol existența R. Moldova ca țară. A menționat, de asemenea, că este nevoie de rezultate concrete, în special de condamnări în cazurile de corupție mare pentru a opri corupția și a restabili sentimentul de dreptate în societate. 

Președinta Maia Sandu a transmis că o justiție puternică și independentă este vitală pentru dezvoltarea economică a țării și asigurarea bunăstării cetățenilor. Foarte important, aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană depinde în mare măsură de succesul reformei justiției și de capacitatea noastră de a construi o justiție care să funcționeze la standarde europene. Consiliului Superior al Magistraturii îi revine un rol important în acest proces”, anunța Președinția.

În cadrul discuției, membrii CSM au abordat mai multe subiecte care țin de „funcționarea instituției, de conlucrarea cu alte instituții ale statului, dar și probleme ale sistemului judecătoresc”.