Șefa statului: „Gruparea coruptă, care a preluat abuziv Aeroportul în 2013, iar în ultimele luni încearcă să destabilizeze situația, de teamă că va pierde cele furate, a suferit astăzi o înfrângere”
„Autoritățile vor continua să reformeze sectorul justiției pentru a se asigura că hoții și corupții întorc toate activele furate de la stat și cetățeni”, susține președinta Maia Sandu, în contextul anunțului făcut de ministrul Justiției despre decizia Curții de Apel Chișinău privind rezilierea contractului de concesionare a activelor Î.S. „Aeroportul Internaţional Chişinău” și a terenului aferent acestuia.
„Astăzi Aeroportul Internațional Chișinău a revenit în proprietatea statului Republica Moldova. Curtea de Apel a pronunțat o hotărâre definitivă și executorie în acest sens.
Felicit toată echipa implicată în procesul de recuperare a Aeroportului. Gruparea coruptă, care a preluat abuziv Aeroportul în 2013, iar în ultimele luni încearcă să destabilizeze situația din țara noastră, de teamă că va pierde cele furate, a suferit astăzi o înfrângere. Vom continua să reformăm sectorul justiției pentru a ne asigura că hoții și corupții întorc toate activele furate de la stat și cetățeni, iar oamenii se conving că în Moldova se poate face dreptate”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a președintei Sandu.
Și prim-ministra Natalia Gavrilița a vorbit despre hotărârea Curții de Apel Chișinău de astăzi. Aceasta a dat asigurări că revenirea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului va avea loc „ordonat”.
„Iată că vedem finalitate în dosare mari, concrete. Aceste atacuri pe care le vedem sunt eforturi disperate a celor care au profitat, mult timp, de funcțiilor lor ca să jecmănească oamenii R. Moldova și au încercat din răsputeri să facă totul ca să părem slabi sau dezorientați, să semene dezordine printre cetățenii noștri. (…) Suntem hotărâți să ducem toate reformele, pe care le-am promis, până la capăt, și să obținem finalitate în toate aceste cazuri în care au fost delapidări de milioane și miliarde, care i-au costat pe cetățenii noștri.
Vreau să vă asigur că tranziția va fi una ordonată, am dat toate indicațiile necesare autorităților publice relevante și vreau să asigur partenerii Aeroportului că vom gestiona profesionist acest bun al statului și vom asigura continuitatea (…). Nu vom permite pierderea locurilor de muncă. Vom dezvolta acest activ așa cum dezvoltăm multe alte active în R. Moldova. Am aflat astăzi și despre reîntoarcerea unor obiective locale la autoritățile publice locale”, a declarat prim-ministra Gavrilița la începutul ședinței Guvernului care are loc miercuri la Edineț.
Miercuri, 23 noiembrie, magistrații Anatolie Minciună, Ecaterina Palanciuc și Veronica Negru, de la Curtea de Apel Chișinău, a respins recursul depus de reprezentanții companiei Avia Invest împotriva deciziei Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, din februarie 2022, privind anularea rezoluțiunii contractului de concesiune a activelor Aeroportului.
_tmp_2-20117475-02-3a-21072022 by Ziarul de Gardă on Scribd
Reprezentanții companiei Avia Invest, care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău, afirmă că „decizia Curții de Apel din 23 noiembrie este ilegală și va fi atacată necondiționat la Curtea Supremă de Justiție”. Totodată, aceștia susțin că rezilierea contractului „presupune o returnare obligatorie a investițiilor, care în prezent sunt de peste 90 de milioane de euro”.
Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco anunță miercuri, 23 noiembrie, că Aeroportul Internațional Chișinău revine înapoi în proprietatea statului.
Potrivit lui Litvinenco, decizia Curții de Apel a fost pronunțată cu puțin timp în urmă și este „definitivă și executorie”.
„Felicitări poporului Republicii Moldova. Este meritul vostru”, a scris ministrul.
Miercuri, 23 noiembrie, magistrații Curții de Apel Chișinău au examinat decizia instanței de fond privind rezilierea contractului de concesionarea a activelor ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău”.
Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a respins la 21 februarie 2022 cererea S.C. „Avia-Invest” S.R.L. împotriva Agenției Proprietății Publice (APP) privind anularea rezoluțiunii contractului de concesiune a activelor Aeroportului.
Potrivit Hotărârii, acţiunea în contencios administrativ a reclamantului S.C. „Avia-Invest” SRL împotriva Agenției Proprietății Publice (APP) privind anularea actului administrativ individual defavorabil din 08 iulie 2020 și a deciziei adoptate în procedura prealabilă din 17 iulie 2020, a fost respinsă ca fiind neîntemeiată.
În iulie 2020, Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat despre rezilierea contractului de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău, motivul fiind că SRL „Avia Invest” nu a executat obligațiile contractuale. Compania a dezmințit informațiile.
Deși contractul de concesionare a aeroportului a fost reziliat în 2020, Avia Invest continua să gestioneze Aeroportul Internațional Chișinău întrucât Avia Invest a atacat decizia APP cu privire la rezilierea contractului în instanță. Astfel, până la o decizie finală Avia Invest continuă să gestioneze aeroportul de la Chișinău.
La sfârșitul anului 2019, Parlamentul a luat act de rapoartele Comisiei de anchetă privind privatizarea „Air Moldova” și concesionarea AIC.
Concesionarea AIC a fost realizată în mai mulți pași. Mai întâi, la 19 iunie 2012, Guvernul a emis o hotărâre cu privire la iniţierea proiectului de parteneriat public-privat pentru concesionarea Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internaţional Chişinău”, având, oficial, drept obiectiv „dezvoltarea continuă a infrastructurii şi a calităţii serviciilor prestate”. A urmat hotărârea Guvernului din 30 mai 2013, prin care s-a aprobat concesionarea şi au fost stabilite condiţiile concesionării. La 14 iunie 2013, Ministerul Economiei a instituit Comisia de concurs responsabilă de organizarea şi desfăşurarea procedurii de selectare a concesionarului care, tot în iunie, a trimis invitaţii către şapte companii potenţiale participante la concurs.
Până la 5 august 2013, data-limită de depunere a ofertelor, doar două companii și-au manifestat interesul, ambele din Rusia: „Vnukovo Invest” și „UK Komaks” în asociere cu S.A. „Habarovskii Aeroport”, S.A. „Kolomensky Zavod” şi S.R.L. „Avia Invest”. La ședința din 15 august 2013, Comisia de concurs a respins oferta depusă de compania „Vnukovo Invest” pe motiv că nu ar fi îndeplinit cerințele caietului de sarcini. În aceste condiții, unica rămasă în cursă a fost oferta Asociaţiei Persoanelor Juridice „Avia Invest”, care a și fost declarată câştigătoare. Oferta stabilea o perioadă de concesiune de 49 de ani, redevenţa la 1% din venitul realizat de întreprinderea concesionară şi efectuarea unor investiţii în mărime de 244,2 milioane de euro.