Proiectul de lege privind fuziunea PA și PCCOCS: cine va conduce noua instituție
Un grup de deputați din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a înregistrat miercuri, 12 februarie, proiectul de lege care prevede fuziunea Procuraturii Anticorupție (PA) și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Noua instituție ar urma să se numească „Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate”.
Inițiativa de lege prevede că, la data încetării activității PCCOCS și a PA, „mandatul procurorilor șefi ai celor două procuraturi specializate și al adjuncților acestora, inclusiv a interimarilor, încetează de drept”.
„Până la încetarea activității Procuraturii Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și a Procuraturii Anticorupție, procurorilor, procurorilor-șefi și adjuncților acestora din cele două procuraturi li se va propune transferul, cu acordul lor și fără concurs, la alte procuraturi teritoriale, în funcțiile vacante de procurori, cu excepția funcțiilor de procuror-șef”, se arată în dispozițiile finale și tranzitorii din proiectul de lege.
În cadrul unui briefing de presă organizat în dimineața zilei de joi, 13 februarie, deputatul Igor Chiriac a anunțat că, potrivit proiectului de lege, în perioada următoare, procurorul general ar urma să desemneze o persoană care va asigura interimatul funcției de șef al Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate.
„Acest proiect de lege instituie o lege cadru pentru procuratura specializată în combaterea corupției și crimei organizate. Scopul este să fortificăm structura și arhitectura instituțiilor statului menite să combată corupția, corupția politică, corupția mare, inclusiv crima organizată, într-un mod mai bine organizat. Am văzut în perioada alegerilor din 2024 o situație fără precedent, când grupări criminale, cu interferență din partea statelor străine, mă refer la Federația Rusă, prin influențe maligne, au încercat să creeze o situație periculoasă în adresa securității statului”, a declarat deputatul Igor Chiriac.
Proiectul de lege prevede că PCCOCS și PA își încetează activitatea la expirarea unui termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a legii.
Procurorii numiți în cadrul Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate potrivit vor fi supuși procedurii de evaluare externă a integrității etice și financiare prevăzute de Legea nr. 252/2023 privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor și modificarea unor acte normative.
Procurorii-șefi și adjuncții acestora care activează în cadrul PCCOCS și a PA și care vor fi transferați în cadrul procuraturilor teritoriale ar urma să-și păstreze drepturile salariale aferente funcțiilor pe care aceștia le-au deținut în cadrul celor două procuraturi care și-au încetat activitatea.
„Subiecții vizați beneficiază de prevederile alineatului respectiv până la luna imediat următoare celei în care se va realiza suplinirea tuturor locurilor vacante din cadrul Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate cu procurori care au promovat procedura de evaluare externă a integrității etice și financiare, prevăzută de Legea nr. 252/2023 privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor și modificarea unor acte normative. Începând cu luna imediat următoare, aceștia vor beneficia de drepturile salariale aferente funcțiilor de procuror pe care le dețin la momentul respectiv”, se menționează în document.
legefuziunePAPCCOCS by Ziarul de Gardă
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a anunțat miercuri, 29 ianuarie, într-un briefing de presă, fuziunea „eventuală” a Procuraturii Anticorupție (PA) și a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Totodată, în cadrul Procuraturii Generale a fost creată Secția pentru combaterea corupției și spălarea banilor, care va prelua în examinare dosarele de corupție politică și crimă organizată care sunt mai complexe. Detalii aici.
Despre „consolidarea arhitecturii instituționale a organelor responsabile de combatere a corupției” s-a discutat la ședința Consiliul Suprem de Securitate (CSS) luni, 20 ianuarie. Atunci, ZdG, citând surse, a scris că Procuratura Anticorupție (PA) și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) ar urma să fie lichidate. În locul celor două procuraturi urma să se discute despre crearea unei noi instituții. Totuși, președinția nu anunță despre lichidarea instituțiilor.
Ulterior, pe 23 ianuarie, Maia Sandu a discutat „necesitatea de a întări arhitectura instituțională a organelor responsabile de combaterea corupției” la întâlnirea cu cu ambasadorii statelor europene și ai țărilor membre ale formatului G7, inclusiv SUA, Canada și Japonia, acreditați în R. Moldova.