Ministrul Justiției anunță că procurorul general a fost suspendat din funcție: procurorul anticorupție desemnat de CSP să examineze sesizarea lui Carp a decis inițierea urmăririi penale împotriva lui Stoianoglo
Procurorul general a fost suspendat din funcție. Despre asta anunță ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, care susține că a fost informat că procurorul anticorupție, Victor Furtună, desemnat să examineze sesizarea deputatului PAS Lilian Carp, a decis inițierea urmăririi penale împotriva lui Alexandr Stoianoglo.
Potrivit ministrului Justiției, odată cu decizia procurorului anticorupție de a iniția urmărirea penală împotriva lui Alexandr Stoianoglo, prin efectul legii cu privire la Procuratură sunt suspendați de drept și adjuncții procurorului general – Ruslan Popov, Mircea Roșioru și Iurie Perevoznic.
„Acum câteva minute în urmă am fost informat prin e-mail că procurorul desemnat astăzi de CSP pentru analizarea sesizării lui Lilian Carp a decis pornirea urmăririi penale împotriva Procurorului General, Alexandr Stoianoglo. Conform art. 55/1 din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură, „mandatul Procurorului General în privinţa căruia a fost pornită urmărirea penală în condiţiile art.270 alin.(7) din Codul de procedură penală se suspendă de drept pe perioada urmăririi penale”. De asemenea, prin efectul legii (art.18 alin.(4) Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură) sunt suspendați de drept și adjuncții Procurorului General. Prin urmare, în acest moment nu avem o conducere a procuraturii. Deși legea prevede că CSP se convoacă în ședință în 5 zile de la intervenirea unei astfel de situații, consider că este nevoie de convocarea unei ședințe extraordinare chiar astăzi, pentru a selecta și a propune Președintelui țării un Procuror General interimar”, a declarat ministrul Justiției.
Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a examinat și aprobat marți, 5 octombrie, în ședință extraordinară sesizarea depusă de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Lilian Carp împotriva procurorului general.
În sesizare, deputatul a adus mai multe acuzații în adresa lui Stoianoglo, denunțând că mai multe acțiuni ale procurorului general pot fi calificate infracțiuni.
La 1 octombrie curent, Lilian Carp a depus o sesizare la CSP împotriva procurorul general.
Marți, 5 octombrie, CSP a admis sesizarea și a decis desemnarea procurorului anticorupție Victor Furtună pentru examinarea acuzațiile aduse de deputatul PAS Lilian Carp în adresa procurorului general, Alexandr Stoianoglo și expuse în sesizarea depusă la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Procurorul general a respins toate acuzațiile care i se aduc.
- DOC/ Acțiunile lui Stoianoglo, expuse în sesizarea depusă de deputatul PAS la CSP, vor fi examinate de un procuror anticorupție
- VIDEO/ Ședință cu scântei la CSP. Stoianoglo a venit la ședință și a cerut recuzarea a cinci membri CSP, printre care și a ministrului Justiției. Sesizarea deputatului PAS împotriva procurorului general a fost admisă
L 24 august, Parlamentul a votat proiectul pentru modificare Legii cu privire la Procuratură, inițiat de deputați PAS.
Performanțele procurorului general urmează să fie evaluate de către o comisie specială, care va fi constituită la sesizarea președintelui țării sau a cel puțin a 3 membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), iar în cazul în care în urma evaluării conducătorul Procuraturii Generale (PG) obține calificativul „nesatisfăcător” Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va propune președintelui R. Moldova eliberarea din funcție a procurorului general. Este principala modificare operată la Legea cu privire la Procuratură.
Principala modificare aprobată la Legea cu privire la Procuratură se referă la introducerea unor mecanisme de evaluare a activității procurorului general, cu posibilitatea eliberării din funcție a acestuia, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).
Între timp, Procuratura Generală a dat avizat negativ modificările operate la Legea Procuraturii, iar la 23 august curent a anunțat că PG „s-a adresat structurilor internaționale cu apelul de a fi analizată compatibilitatea modificărilor legislative propuse de Parlamentul Republicii Moldova, ce se referă la procedurile de tragere la răspundere disciplinară și la evaluarea performanțelor procurorului general, precum și la modificarea componenței CSP, cu standardele europene de specialitate”. Detalii aici
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a înregistrat marți, 10 august, un proiect de lege privind modificarea Legii cu privire la Procuratură. Anunțul noului ministru al Justiției cu privire la modificarea Legii Procuraturii a venit la scurt timp după ce președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat că la ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), care s-a desfășurat marți, 10 august, nu a participat procurorul general Alexandr Stoianoglo, membru din oficiu al CSS, declarând că „Procuratura se află în vacanță la propriu și la figurat”.