Procurorul care gestiona dosarul „Metalferos” dezvăluie cum ar fi fost influențat de nașul lui Igor Dodon
Procurorul anticorupție, Eugen Rurac, care la sfârșitul lunii ianuarie curent a plecat din sistem, înainte de a-și depune demisia a înaintat un raport la conducerea Procuraturii Anticorupție (PA) în care scria că asupra lui au fost exercitate presiuni și că a fost intimidat de către reprezentanții companiei Metalferos SRL, pe marginea dosarul „Metalferos” pe care atunci Rurac îl gestiona. Centrul de Investigații Jurnalistice a obținut raportul procurorului, în care se menționează că Sergiu Catană, directorul financiar al Companiei Metalferos, și nașul de cununie al președintelui Igor Dodon ar fi făcut primele presiuni asupra lui Rurac la data de 4 ianuarie 2019, atunci când ofițerii CNA au venit la sediul Metalferos să ridice documentele contabile. Sergiu Catană le-ar fi spus că acțiunile lor sunt ilegale și i-ar fi amenințat pe oamenii legii că-l va informa „pe cineva important” despre acțiunile lor.
„În procesul efectuării urmăririi penale de către subsemnat, în prezenta cauza penală, am constatat tentative ale unor persoane de a mă influența și respectiv a împiedica examinarea multilaterală, deplină și obiectivă a circumstanțelor cauzei penale, fapt despre care vă informez și solicit să luați atitudine în conformitate cu competențele deținute, inclusiv prin prisma abținerii mele de la exercitarea urmăririi penale în continuare.
Astfel, la data de 04.12.2019, în cadrul efectuării acțiunii de urmărire penală – ridicarea documentelor de la „Metalferos” SA, reprezentantul companiei Sergiu Catana, a declarat membrilor grupului de urmărire penală că dumnealui nu este de acord cu acțiunile organului de urmărire, motivând că acesta nu consideră că faptele investigate de PA, care sunt descrise în ordonanța de ridicare, sunt ilegale! La fel, acesta a declarat că va informa despre aceste acțiuni pe „cineva important”, fără a da nume, ca să ia atitudine la acest capitol”, este menționat în raportul lui Rurac.
Potrivit Anticorupție.md, la 19 octombrie, în timpul interogatoriilor unor bănuiți în dosarul Metalferos, unul dintre apărătorii lor i-ar fi comunicat lui Eugeniu Rurac că conducerea Companiei Metalferos ar fi pregătit o plângere pe numele său și că aceștia sunt așteptați în audiență de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo. Totodată, șefii de la Metalferos ar pregăti o conferință de presă cu scopul de a spăla imaginea agenților economici bănuiți în dosar și pentru a-l discredita pe Rurac. Procurorul pe caz a mai comunicat superiorilor că l-a telefonat pe avocatul de la Metalferos ca să întrebe dacă este adevărat, iar acesta i-ar fi cerut timp să-l consulte pe Sergiu Catană, apoi a revenit cu un telefon și i-a confirmat.
De cealaltă parte, Alexandru Zmeu, avocatul Companiei Metalferos, a declarat pentru Anticorupție că nu a vorbit niciodată la telefon cu procurorul Rurac.
„Nu ne cunoaștem. Ne-am întâlnit doar o singură dată la Curtea de Apel și mi-a spus că pleacă din sistem. Dl Rurac nu s-a întâlnit niciodată cu dl Catană și nu s-au făcut niciun fel de presiuni”, a precizat apărătorul.
Contactat anterior de Ziarul de Gardă, șeful interimar al Procuraturii Anticorupție (PA), Serghei Gavajuc, ne-a comunicat că raportul procurorului Rurac ar urma să fie examinat de către Procuratura Generală (PG).
„A fost un astfel de raport, doar că el nu era prea concret. Acolo scria că Rurac consideră că se exercită influență sau presiuni, nu știu exact să vă spun acum. Raportul a fost scris din câte îmi amintesc, pe numele procurorului general și a fost depus de dumnealui (Rurac) personal sau prin cancelarie, nu l-am dus eu la PG. Documentul urma să ajungă în Procuratura Generală și să-l examineze PG. Rapoarte în perioada aceasta au fost foarte multe, nu-mi amintesc exact cum scria în raportul respectiv. Am văzut raportul, dumnealui mi l-a raportat personal și mi-a comunicat că îl va depune la PG. Cred că a fost depus ori la sfârșitul lunii decembrie 2019 sau începutul lunii ianuarie 2020. Rurac a depus raportul și a coordonat cu mine că vrea să-l expedieze către Procuratura Generală și eu am spus că nu am nimic împotrivă. Acum, nu știu dacă a mers la PG”, ne-a comunicat procurorul șef-interimar al Procuraturii Anticorupție (PA), Serghei Gavajuc.
Pe 13 ianuarie 2020, procurorul PA Eugeniu Rurac, care a gestionat dosarul „Metalferos”, dar și dosarul penal pe numele fostului deputat, Chiril Lucinschi, condamnat de prima instanță în dosarul fraudei bancare, a depus cerere de demisie.