Procuratura Generală, sesizată în privința încălcărilor constatate în dosarul în care R. Moldova a pierdut peste 1,5 milioane de euro
Reprezentantul Guvernului Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO), Oleg Rotari, a sesizat Procuratura Generală (PG) să inițieze proceduri sau să adopte hotărâri în legătură cu încălcările constatate în cazul dosarului „Gemeni”.
Agentul guvernamental precizează că sesizarea a fost depusă la indicația ministrului Justiției, căruia premierul Ion Chicu i-a cerut miercuri, 19 februarie, să pregătească „urgent” o adresare la PG privind inițierea urmăririi penale a judecătorilor care se fac vinovați.
„Într-un mod inexplicabil, agentul guvernamental nu a depus la acea vreme (anul 2011, când a fost pronunțată hotărârea CtEDO – n.r.) cerere de revizuire împotriva actelor judecătorești, ce au încălcat drepturile fundamentale ale reclamanților”, este menționat într-un comunicat emis de Ministerul Justiției.
În anul 2016, Vladimir Cebotari, pe atunci ministru al Justiţiei, anunţa că R. Moldova inițiază în premieră o serie de acţiuni care „vin să sporească responsabilitatea actorilor atât în domeniul justiţiei, cât şi al întregului domeniu public, în respectarea drepturilor şi intereselor legale ale persoanelor, şi să sporească responsabilizarea personală”. Tot atunci, ministrul anunţa despre o listă de 36 de judecători, procurori şi alţi funcţionari care urmau să fie acţionaţi în judecată prin acţiuni de regres, iar statul urmărea să-şi recupereze prejudiciul cauzat de funcţionari în urma condamnării R. Moldova la CtEDO. Cererile de chemare în judecată au fost depuse la început de februarie 2016. Totuși, niciun procuror sau judecător nu a fost pedepsit.
În 2018, Oleg Rotari a transmis PG o listă cu 61 de cazuri pierdute de R. Moldova la CtEDO în perioada 2015-2017. În listă se regăseau judecători şi procurori, inclusiv o parte din cei vizaţi în acţiunile de regres intentate în 2016 de Ministerul Justiției. De această dată, se cerea iniţierea urmăririi penale pe numele persoanelor vizate în hotărârile CtEDO. Până în prezent, PG nu a anunțat despre deciziile luate.
Guvernul R. Moldova urmează să achite prejudicii de 1.515.000 de euro și să returneze reclamanţilor părţile din clădiri care erau în proprietatea acestora imediat înainte de adoptarea hotărârii din 20 iulie 2005, împreună cu terenul aferent, libere de limitări ale dreptului de proprietate, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi Guvernului a 36.55% din acţiunile „Gemeni” returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora.
În cazul omisiunii restituirii proprietăţii, statul nostru urmează să plătească reclamanţilor 2.120.000 de euro.
Se întâmplă după ce judecătorii de la CSJ Tamara Chişcă-Doneva, Ala Cobăneanu, Tatiana Vieru, Sveatoslav Moldovan și Vera Macinskaia au dispus, prin încheierea emisă la 20 iulie 2005, interzicerea efectuării şi înregistrării oricăror tranzacţii de înstrăinare a patrimoniului, inclusiv imobilul fostei S.A. „Gemeni”.
La ședința din 19 februarie, premierul Ion Chicu a cerut ministrului Finanțelor, Sergiu Puscuța, să vină cu un proiect de rectificare a bugetului de stat pentru anul 2020 prin tăierea a 70 de milioane de lei din finanțarea sistemului judecătoresc. Propunerea este susținută de președintele țării, Igor Dodon.