Procuratura Generală a avizat negativ proiectul pentru modificarea unor acte normative în partea reglementărilor care vizează modificarea Legii cu privire la Procuratură
„Avizăm negativ proiectul pentru modificarea unor acte normative, în partea reglementărilor care vizează modificarea Legii cu privire la Procuratură acesta urmând a fi revizuit și reconceptualizat cu luarea în considerație a recomandărilor formulate”, anunță Procuratura Generală.
Această omisiune poate determina existența situațiilor practice când unele subiecte de interes profesional și instituțional apar ulterior momentului în care a fost elaborat și distribuit, corpului de procurori, proiectul agendei Adunării Generale, însă, în virtutea caracterului restrictiv al proiectului normei adoptarea căreia se propune, aceste chestiuni nu vor putea fi incluse în agendă și supuse dezbaterilor.
Formula din proiect „…Adunarea Generală are loc prin prezența în sală și prin teleconferință…” comportă un caracter imperativ și poate determina interpretarea potrivit căreia forul profesional urmează să fie desfășurat, concomitent, cu prezența în sală și prin teleconferință. Este rezonabilă reformularea construcției normative cu alternarea posibilității desfășurării procedurilor atât „în sală și/sau prin teleconferință”.
Ipotetic ar putea exista situații când un număr considerabil de procurori optează și depun dosarele pentru a participa la alegeri în componențaCSP solicitând,concomitent, reducerea sarcinii de muncă pe durata campaniei de promovare. În virtutea specificului activității profesionale a procurorului, care,încursulinvestigațiilor penale este constrâns de respectarea termenelor procedurale,reducerea sarcinii de muncă pe durata campaniei de promovare, a unui numărconsiderabil de candidați, poate avea repercusiuni asupra calității și celerității procedurilor pendinte.
Condiția impusă de autorii proiectului la art.IV alin.(5) devineinoperantă din start, CSP-ul, odată cu eventuala adoptare și intrare în vigoare alegii, neavând competența legală de a modifica regulamentul Adunării Generale aProcurorilor, fiind în drept să elaboreze doar proiectele de amendare a acestuia,care, la o dată ulterioară, urmează să fie supus dezbaterilor și adoptării în cadrulAdunării Generale a Procurorilor.
Constatăm imposibilitatea organizării și desfășurării Adunării Generale a Procurorilor în noile condiții propuse de proiect, anunță PG.
Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a decis marţi, 17 august convocarea Adunării Generale a Procurorilor PE 19 noiembrie curent.