Primul judecător achitat în dosarul Laundromat. Cum își motivează instanța sentința
Fostul magistrat Ghenadie Bîrnaz este primul judecător achitat în dosarul „Laundromat”. O sentință în acest sens a fost pronunțată la 2 martie de către judecătorul Eugeniu Beșelea, care l-a achitat pe Ghenadie Bîrnaz de „pronunțarea cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii”.
Ghenadie Bîrnaz a fost acuzat că în perioada anului 2011, activând în calitate de judecător în cadrul Judecătoriei sect. Rîșcani, mun. Chișinău, a comis infracțiunea de pronunțare cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii, prin semnarea unei ordonanțe de 400 milioane de dolari SUA. Mai exact, acesta nu ar fi supus „unei verificări reale” cererea creditorului și a actelor anexate, în rezultat emițând ilegal o ordonanță judecătorească prin care a admis cererea unei companii de a încasa suma de 400 milioane dolari SUA de la pretinși debitori.
Potrivit sentinței luate de judecătorul Eugeniu Beșelea, în rezultatul analizei probelor, instanța a ajuns la concluzia că fapta lui Ghenadie Bîrnaz nu întrunește elementele infracțiunii prevăzute de art. 307, și anume, „pronunțarea unei sentințe, decizii, încheieri sau hotărâri contrare legii”. Totodată, instanța a subliniat că „potrivit doctrinei juridice obiectul imaterial al infracțiunii prevăzute de art. 307 alin (1) Cod penal, îl reprezintă hotărârea, sentința, decizia sau încheierea contrară legii”. În rezultat, ordonanța judecătorească „nu poate să constituie obiectul imaterial al infracțiunii”.
În baza argumentelor expuse, judecătorul Eugeniu Beșelea a decis achitarea fostului magistrat Ghenadie Bîrnaz, pe motiv că fapta acestuia nu întrunește elementele infracțiunii.
- Prima sentință în privința unui judecător în dosarul „Laundromat”. Magistratul a fost liberat de răspundere penală
- VIDEO/ Încă un judecător vizat în dosarul „Laundromat” a fost condamnat, dar liberat de răspundere penală
Hotărârea de achitare a lui Bîrnaz vine după ce săptămâna trecută, alți doi colegi de-ai săi, vizați în dosarul „Laundromat”, Igor Vornicescu și Serghei Lebediuc, au fost găsiți vinovați de pronunțarea cu bună-știință a unei încheieri contrare legii. Cei doi au fost însă liberați de răspundere penală în legătură cu survenirea termenului de prescripție.
Pe 22 şi 23 septembrie 2016, 16 foști şi actuali magistrați primeau mandate de arestare pentru 30 de zile în dosarul spălării a aproximativ 20 de miliarde USD. Inițial, în dosar figurau 17 judecători, doi dintre care au decedat, iar al treilea a reușit să plece din R. Moldova. Celelalte 14 dosare au fost trimise în judecată la început de februarie 2017 şi încă nu au o finalitate. Dosarele pe numele judecătorilor au fost pornite, potrivit procurorilor, în baza bănuielilor rezonabile că aceștia au eliberat ordonanțe care contravin legii, coparticipând în acest mod la infracțiunea de spălare de bani.