Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Primul caz în care…

DOC Primul caz în care un judecător obține a doua oară la CSJ anularea evaluării Comisiei Pre-Vetting. Cum își motivează instanța decizia

Sursa foto: Comisia Pre-Vetting

Judecătoarea Ecaterina Buzu, care a candidat la funcția de membră în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și nu a promovat evaluarea reluată, va fi evaluată din nou de către Comisia Pre-Vetting. Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au admis contestația depusă de aceasta și au dispus anularea deciziei Comisiei din 30 ianuarie, care a constatat „dubii serioase cu privire la respectarea de către candidată a criteriului de integritate financiară”.

Acesta este primul caz în care un judecător, care nu a promovat evaluarea reluată, obține la CSJ anularea deciziei Comisiei Pre-Vetting. Hotărârea a fost luată de completul de judecată, format din magistrații Ion Malanciuc, Oxana Parfeni și Diana Stănilă.

CSJ a constatat că membrii Comisiei nu au analizat „în deplinătate întreg venitul obținut de către Ecaterina Buzu şi membrii familiei sale”, menționând că doar din salariul primit în perioada 2011-2012 aceasta „nu ar fi fost în stare să facă depuneri bancare în mărime de 60 030 de lei şi să se întrețină împreună cu două fiice majore”.

„(…) Se atestă faptul că în baza contractului nr. 332/10/242 din 24 decembrie 2010 Ecaterina Buzu, în funcţie de necesități, avea posibilitatea de a retrage în numerar suma necesară în limita a 30 000 de lei ori de câte ori avea nevoie şi urma să ramburseze lunar suma minimă obligatoriei în mărime de 5% din soldul creditului la data de calcul. Suplinirea/rambursarea contului, în urma retragerii soldului, avea loc din contul depunerilor personale la cont (…).

Completul de judecată special admite argumentele reclamantei precum că suma de 52 580,01 lei a fost retrasă de către aceasta şi folosită pentru necesitările personale, inclusiv pentru cheltuielile de trai, prin urmare această suma la fel este venit obținut de către Ecaterina Buzu în perioada 2011-2012. Argument care nu a fost analizat de către Comisia de evaluare în cadrul evaluării reluate (…).

(…) În opinia Completului de judecată special, deși ordinul de încasare a numerarului nr. 53586299 din 8 mai 2012, nu au fost prezentat Comisiei de evaluare, nici la evaluarea inițială nici la evaluarea reluată, ci abia în instanța de judecată, acesta demonstrează că tabloul creat de Comisia de evaluare în privința surselor mijloacelor financiare printru rambursarea creditului pentru perioada 2011-2012 nu reprezintă obiectiv realitatea”, se spune în hotărârea CSJ.

„Dubii serioase” în legătură cu faptul că nu au fost declarate unele conturi bancare

Ecaterina Buzu activează în sistemul judecătoresc din ianuarie 2012, potrivit magistrat.md. În prezent, este judecătoare la Judecătoria Orhei. Buzu a candidat la funcția de membră a CSM.

Comisia Pre-Vetting a declarat, după prima evaluare a candidatei, că Ecaterina Buzu nu corespunde criteriilor de integritate, după ce au fost constatate dubii serioase în legătură cu următoarele aspecte: conturile bancare/depunerile de numerar nu au fost declarate  în modul stabilit de legislație; magistrata a folosit apartamentul (de 47,7 metri pătrați, situat în Chișinău, n.r.) fără a plăti chiria în perioada 2004-2018.

Conform Comisiei, în perioada 2012-2015, Buzu a avut patru conturi deschise pe numele ei în băncile din R. Moldova. Sumele depuse în 2011 şi 2012 se apropiau de 90% din salariul total al candidatei în acei ani (salariul total pentru 2011 a fost de 72 056 de lei; salariul total pentru 2012 a fost de 60 082 de lei), dar judecătoarea nu a indicat alte surse de venit pentru depunerile băneşti. Această concluzie a fost ulterior apreciată de Completul de judecată special al CSJ, care a decis reevaluarea candidatei, ca fiind „una pripită și necorespunzătoare materialelor cauzei”.

În februarie 2024, Comisia Pre-Vetting anunța că a finalizat evaluarea reluată în privința judecătoarei Ecaterina Buzu. Potrivit Comisiei, candidata nu a promovat evaluarea reluată, întrucât nu întrunea criteriul de integritate financiară.