„Primarul care a cumpărat un sat”. Consiliul local Cotul Morii, obligat să-i achite primarului peste 1,65 milioane de lei
„Primarul care a cumpărat un sat” Mihail Merzâncu va primi peste 1,65 milioane de lei, de la Consiliul local Cotul Morii, localitate în care este primar. Decizia de încasare a acestor bani, din contul consiliului, a fost luată de Curtea de Apel Chișinău.
Decizia Curții de Apel Chișinău:
Se încasează de la bugetul Consiliul local Cotul Morii în beneficiul lui Mihail Merzâncu 656 264 lei, cu titlu de compensare a pierderilor cauzate prin înstrăinarea forţată a terenurilor de pământ în legătură cu exproprierea pentru utilitate publică, a 68 sectoare de teren, cu suprafața totală de 9,0445 ha.
Se încasează de la Consiliul local Cotul Morii în beneficiul lui Mihail Merzâncu 866 951 lei 71 bani, cu titlu de dobândă de întârziere.
Se încasează de la Consiliul local Cotul Morii câte 50 000 lei pentru fiecare din cei doi reclamanți cu titlu de prejudiciu moral.
Se încasează de la Consiliul local Cotul Morii în beneficiul lui Mihail Merzâncu 25 000 lei pentru cheltuielile de asistenţă juridică.
Decizia Curții de Apel Chișinău poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție.
Ziarul de Gardă a scris despre „Primarul care a cumpărat un sat„ Mihail Merzâncu.
După mai bine de zece ani de la inundațiile care au șters de pe hartă satul Cotul Morii din raionul Hîncești, oamenii încă nu-și pot face acte de proprietate pentru noile case, construite de autorități pe un deal, la câțiva kilometri de vechiul sat. Localnicii au devenit victime colaterale ale unui litigiu dintre primarul de atunci, reales în funcție anul trecut, și primăria Cotul Morii.
În decembrie 2010, în timp ce lucrările de construcție erau în toi, multe case fiind deja ridicate, primarul localității, Mihail Merzîncu, cumpără zeci de terenuri care, oficial, au fost trecute în contractele de vânzare-cumpărare drept terenuri cu destinație agricolă, dar, de facto, se aflau deja sub casele nou construite.
„A cumpărat ca să capete niște foloase de acolo, asta-i evident”
Ion Brânză, viceprimarul satului Cotul Morii din perioada inundațiilor, afirmă că primarul a cumpărat terenurile conștient că nu le va putea folosi în scopuri agricole și că, de fapt, a urmărit scopul de a trage foloase materiale în urma unor eventuale despăgubiri oferite de către stat.
„Lansarea proiectului de construcție a ambelor sate (Cotul Morii și Sărăteni, n.r.) a fost la 27 august. Au venit reprezentanți de la parlament, de la guvern și s-a pus prima piatră, că aici va fi. În septembrie de-acum mergea lucrul în toi. Pe șantier lucrau în jur de vreo 6 mii de oameni. Vreo 20 de firme erau. Adică s-a pus întrebarea ca foarte repede să se construiască, pentru că mulți oameni nu aveau unde să trăiască la acel moment. Undeva la sfârșit de noiembrie – început de decembrie de-acum o parte din case au fost repartizate și oamenii s-au mutat și trăiau în ele. Clar că nu erau condițiile care trebuie, nu era apă și încă multe lucruri nu erau, dar era mai bine decât să stea pe undeva pe la rude. De-acum în decembrie oamenii trăiau acolo, erau mulți care s-au mutat acolo, și la Sărăteni, și la Cotul Morii. Dumnealui (primarul, n.r.) era la curent sută la sută pentru că, practic, toate casele, dacă nu erau terminate, erau toate începute la acel moment”, afirmă fostul viceprimar.
„Eu mă gândesc că a știut că din asta va avea ceva. A cumpărat ca să capete niște foloase de acolo, asta-i evident”, adaugă Ion Brânză.
- Detalii, aici: