Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Prima ședință de judecată…

DOC Prima ședință de judecată în cazul primarului satului Boldurești, care ar fi lovit mortal un adolescent și ar fi fugit de la locul accidentului. Cine este magistrata care examinează dosarul

Sursa foto: IGP

La Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a avut loc ședința de pregătire a cauzei în care primarul satului Boldurești, Nicanor Ciochină​, este învinuit de lovirea mortală a unui adolescent, în februarie 2024. Dacă i se va dovedi vinovăția, edilul riscă până la 7 ani de închisoare, notează anticoruptie.md.

Dosarul este examinat de magistrata Lilia Lupașco.

ZdG a scris anterior că Lilia Lupașco a ajuns în atenția opiniei publice în februarie 2021, după ce magistrata Tatiana Bivol, care a decis rejudecarea dosarului în care controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare, s-a retras. Locul ei în completul de judecători i-a revenit magistratei Lupașco, care a solicitat și a primit acceptul pentru reluarea cercetării judecătorești, deși Codul de procedură penală (CPC) permite să nu fie reluată etapa anchetei, după înlocuirea unui judecător din completul de judecată. Ulterior, printr-o sentință dictată la 14 iulie 2021, completul format din magistratele Lilia Lupașco, Olga Bejenari și Angela Vasilenco a acceptat cererea de revizuire a dosarului în care Veaceslav Platon a fost condamnat pentru escrocherie și spălare de bani și l-a achitat pe acesta în dosarul „frauda bancară”. Această sentință, care nu a fost ulterior contestată, i-a permis ulterior lui Platon să poată părăsi R. Moldova, el fiind anunțat mai târziu în căutare, fiind cercetat penal pentru escrocherie și corupere activă.

Tot Lupașco a făcut parte din completul de judecată care, în noiembrie 2021, a admis solicitarea procurorei Elenei Ceruţa de a o exclude pe magistrata Vasilisa Muntean din completul de judecată care examina dosarul intentat fostului şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, în care Veaceslav Platon figurează în calitate de parte vătămată. Iar la Adunarea Generală a judecătorilor din 2014, preşedintele de atunci Nicolae Timofti o critica pe Lilia Lupaşco că şi-a permis să dea hotărâri, prin care s-a blocat activitatea Băncii Naționale a Moldovei. „Doamna Lilia Lupașco de la Judecătoria Râșcani a capitalei a suspendat recent un act normativ al Băncii Naționale, cu titlul de măsură de asigurare”, spunea Timofti.

În februarie 2022, ZdG a scris că Lilia Lupașco și soțul ei, de meserie jurist, și-au scos la vânzare un apartament de lux, situat într-un cartier select din capitală, în regiunea parcului Valea Morilor, pentru care cer circa 6,5 milioane de lei.

Pe 5 iunie 2024, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat despre trimiterea în judecată a primarului satului Boldurești, Nicanor Ciochină, învinuit de lovirea mortală a unui adolescent.

Conform unui comunicat de presă emis de PCCOCS, accidentul a avut loc pe segmentul unei curbe, cu aproximativ jumătate de kilometru până la indicatorul de intrare în satul Boldurești. În acea seară, șoferul învinuit nu și-a adaptat viteza la condițiile rutiere, inclusiv a circulat pe contrasens, cu ieșire pe acostamentul părții stângi a drumului, unde l-a lovit din spate pe adolescentul cu vârsta de 14 ani, care se deplasa regulamentar.

După ce l-ar fi lovit pe adolescent, șoferul cu vârsta sub 50 de ani și-ar fi continuat drumul, fără să-i acorde ajutor, contrar legii. Mai mult decât atât, ar fi apelat la un prieten, din raionul Nisporeni, pentru ca să-l ajute să ascundă urmele infracțiunii. Mai exact, acesta ar fi închiriat o mașină de același model și culoare, căreia i-a montat plăcuța cu numărul de înmatriculare a celei implicate în accident. Astfel, ar fi creat falsa impresie că automobilul nu ar avea defecțiuni caracteristice accidentului și, deci, că inculpatul nu ar fi comis acest accident. Astfel, l-ar fi favorizat, ceea ce potrivit Codului penal se pedepsește cu amendă de până la 42 500 de lei sau cu închisoare pentru un termen de până la 3 ani, urmând ca instanța de judecată să decidă.  

În ceea ce-l privește pe șoferul care l-a lovit mortal pe adolescent, pentru fapta comisă, acesta riscă pedeapsa cu închisoarea de 3 la 7 ani, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. Cumulativ, pentru părăsirea locului acelui accident, inculpatul riscă amendă de până la 42 500 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore, sau închisoare de până la 2 ani.