Președinta Partidului „Noua Opțiune Istorică” insistă ca în buletinul de vot din 11 iulie simbolul partidului ei să fie /PAȘ/. Decizia CSJ la un nou recurs depus de lidera formațiunii
Președinta Partidului Politic „Noua Opțiune Istorică”, Svetlana Chesari, insistă ca în buletinul de vot pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie simbolul partidului pe care îl conduce să fie /PAȘ/, abreviere care seamănă izbitor cu simbolul Partidului Acțiune și Solidaritate /PAS/.
În acest sens, Chesari a depus un nou recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) prin care a solicitat casarea deciziilor anterioare ale instanțelor de judecată, prin care au fost respins solicitările de înregistrare a noului simbol al Partidului „Noua Opțiune Istorică” și obligarea Comisiei Electorale Centrale de-ai aproba simbolul partidului.
Astfel, Completul specializat pentru examinarea acțiunilor în contencios administrativ al Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție în componența magistraților Maria Ghervas, Nina Vascan și Victor Burduh au respins și acest recurs, calificându-l drept inadmisibil.
Încheierea în acest sens a fost pronunțată la 7 iulie curent, decizia fiind irevocabilă.
Acest fapt înseamnă că simbolul PAȘ, similar cu cel al PAS, nu se va regăsi în buletinul de vot la anticipatele de duminică.
„Examinând cererea de recurs, în raport cu materialele cauzei, completul specializat pentru examinarea acțiunilor în contencios administrativ al Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție constată inadmisibilitatea acesteia, din următoarele motive: conform art. 244 alin. (1) din Codul administrativ, hotărârile curții de apel ca instanța de fond, precum şi deciziile instanței de apel pot fi contestate cu recurs. Cu referire la termenul de depunere a recursului se reține că în conformitate cu art. 245 din Cod administrativ, recursul se depune la instanța de apel în termen de 30 de zile de la notificarea deciziei instanței de apel, dacă legea nu stabilește un termen mai mic. Instanța de apel transmite neîntârziat Curţii Supreme de Justiție recursul împreună cu dosarul judiciar. Motivarea recursului se prezintă Curţii Supreme de Justiție în termen de 30 de zile de la notificarea deciziei instanței de apel. Dacă se depune împreună cu cererea de recurs, motivarea recursului se depune la instanța de apel. În conformitate cu art. 246 alin. (1) și (2) lit. d) din Codul administrativ, Curtea Supremă de Justiţie examinează din oficiu admisibilitatea cererii de recurs. Dacă este inadmisibil, recursul se declară ca atare printr-o încheiere. Recursul se declară inadmisibil în special cînd recursul a fost depus după expirarea termenului stabilit la art. 245 alin. (1).
Totodată, completul specializat pentru examinarea acțiunilor în contencios administrativ al Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiție reține că, la caz, reclamantul prin acțiunea înaintată a solicitat obligarea Comisiei Electorale Centrale emiterii actelor administrative individuale favorabile, litigiu care este reglementat de legea specială Codul electoral. În conformitate cu art. 74 alin. (6) din Codul electoral, împotriva hotărârii instanței de judecată poate fi depus un apel în termen de o zi de la pronunțare, iar împotriva deciziei instanței de apel – un recurs în termen de o zi de la pronunțare”, se menționează în Încheierea CSJ.
Încheierea integrală:
La 26 iunie, Partidul Alternative și Șanse (PAȘ) a atacat în instanța de judecată decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) prin care i s-a refuzat înregistrarea simbolului electoral, care seamănă cu cel al Partidului Acțiune și Solidaritate. Ulterior, la 28 iunie, Curtea de Apel Chișinău (CA) a respins recursul depus de către reprezentanții Partidului Alternative și Șanse (PAȘ) împotriva Comisiei Electorale Centrale (CEC) prin care au solicitat anularea deciziei CEC cu privire la refuzul înregistrării simbolului electoral al formațiunii, care seamănă cu cel al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).
- DOC/ Instanța va decide dacă simbolul PAȘ, similar cu cel al PAS, se va regăsi sau nu în buletinul de vot la alegerile din 11 iulie
- DOC/ Curtea de Apel a decis: Simbolul PAȘ, similar cu cel al PAS, nu se va regăsi în buletinul de vot la anticipate
CEC a refuzat marți, 22 iunie, înregistrarea simbolului electoral al Partidului Noua Opțiune Istorică care și-a schimbat denumirea în Partidul Alternativă și Șanse (PAȘ). Fiind abreviată, noua denumire a formațiunii este practic identică cu cea a PAS.
„(…) în buletinul de vot nu se admite identitatea de semne sau de simboluri electorale identice”, a declarat președintele CEC, Dorin Cimil.
Partidul Noua Opțiune Istorică care și-a schimbat denumirea în PAȘ a depus vineri, 11 iunie, actele la CEC pentru înregistrarea în cursa pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent. Potrivit listei candidaților Partidului „Noua Opțiune Istorică”, liderii formațiunii politice sunt Svetlana Chesari, Alexandru Borisencov, Nina Mariutina și Elena Savițchi.
Pe 21 mai, un anunț cu privire la modificarea denumirii formațiunii politice Partidul Politic „Noua Opțiune Istorică” a fost publicat în Monitorul Oficial. Formațiunea Politică intenționa să-și schimbe denumirea în Partidul Politic „Alternativă și Șanse”. Coincidență sau nu, fiind abreviată, noua denumire a formațiunii era identică cu cea a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).
Formațiunea a participat la alegerile parlamentare din 2001, fără a depăşi însă pragul electoral pentru a accese în Legislativ.
Cap de listă a formațiunii este Svetlana Chesari, vizată într-un dosar penal pentru delapidarea averii străine, potrivit unei anchete Anticorupție.md.
Pentru scrutinul din 11 iulie 2021, CEC a înregistrat 23 de concurenți electorali.