Președinta CC, Domnica Manole, vorbește despre activitatea Înaltei Curți din ultimele luni, într-un interviu pentru revista franceză Lettre de l’Est
Președinta Curții Constituționale (CC), Domnica Manole, a vorbit despre activitatea Curții, ultimile decizii adoptate de CC, „dificultățile” cu care se confruntă instituția, dar și despre preluarea mandatului Președinției Conferinței Curților Constituționale din Europa de către Curtea Constituțională a R. Moldova, într-un interviu oferit pentru revista franceză Lettre de l’Est.
În interviul pentru Lettre de l’Est, președinta CC, Domnica Manole, vorbește despre activitatea Înaltei Curți din ultima perioadă, dar și despre eventuale modificări, care, potrivit ei, ar trebui operate în activitatea Curții. Domnica Manole susține că una dintre modificările necesare ar fi extinderea mandatului judecătorilor constituționali de la 6 la 9 ani, cu imposibilitatea de a deține un al doilea mandat.
Interviul integral oferit de către președinta CC, Domnica Manole, pentru LETTRE DE L’EST:
La 23 aprilie, deputații socialiști au înregistrat în Parlament o declarație prin care au cerut demisia a trei judecători ai Curții Constituționale (CC), aceiași care anterior au luat decizii pe care socialiștii le-au salutat și invocat ca și argumente pentru susținerea acțiunilor lor, acuzându-i pe magistrați de uzurparea instituției constituționale. Acțiunea socialiștilor a venit după ce la 15 aprilie, Curtea Constituțională (CC) a constatat existența circumstanțe care justifică dizolvarea Parlamentului de Chișinău.
Tot la 23 aprilie,deputații PSRM – ȘOR, cu 53 de voturi, au aprobat o Hotărârea cu privire anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole judecător al Curții Constituționale. Ulterior, tot la 23 martie, la propunerea tot a socialiștilor, fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale (PG), Boris Lupașcu, a fost numit tot de deputații PSRM – ȘOR judecător la Curtea Constituțională (CC). Deputații din opoziție, cei din PAS și Platforma DA au calificat inițiativa socialiștilor drept populism. Potrivit PAS, proiectele de hotărâre prezentate de PSRM reprezintă un atac asupra Curții Constituționale (CC).
Astfel, tot pe 23 aprilie, seara, Curtea Constituțională (CC) a suspendat decizia privind revocarea Domnicăi Manole din funcția de judecătoare a Înaltei Curți, precum și hotărârea prin care fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale (PG), Boris Lupașcu, a fost numit judecător la CC de către PSRM – ȘOR.