Patru magistrați, membri ai CSM, și-au depus demisiile. Cine sunt și ce avere declară
Magistrații Luiza Gafton, Victor Micu, Petru Moraru de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) și Anatolie Galben de la Curtea de Apel Chișinău, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), și-au dat demisiile. Plenul CSM a aprobat în ședința de marți, 14 februarie, cererile acestora, precum și a altor 14 judecători.
„Se eliberează doamna Luiza Gafton din funcția de judecător de la CSJ din data de 3 aprilie 2023; se eliberează domnul Petru Moraru din funcția de judecător de la CSJ din data de 3 aprilie 2023; se eliberează domnul Victor Micu din funcția de judecător de la CSJ din data de 3 aprilie 2023; se eliberează domnul Anatolie Galben din funcția de judecător de la Curtea de Apel Chișinău din data de 3 aprilie 2023 (…)”, a declarat președintele interimar al CSM, Dorel Musteață.
Luiza Gafton poartă robă de judecătoare din 1991, când a fost numită în funcție la Judecătoria Botanica. Din 2014, Gafton a condus această instanță, iar la început de 2017, după reformarea instanțelor, ea a fost aleasă vicepreședintă a Judecătoriei Chișinău. La scurt timp, în mai 2017, Gafton este promovată la CSJ, luând cel mai mare punctaj într-un concurs organizat de CSM.
Luiza Gafton a făcut parte din completul de judecători de la CSJ care a respins recursul declarat de Andrei Năstase împotriva deciziei instanței de apel prin care era menținută hotărârea de invalidare a alegerilor pentru Primăria Chișinău.
Declarația de avere și interese personale a Luizei Gafton pentru 2021:
Până să ajungă în CSM, Victor Micu a fost judecător, vicepreşedinte, iar ulterior preşedintele Judecătoriei sectorului Râşcani din Chişinău. Potrivit magistrat.md, în noiembrie 2017, plenul CSM a dispus detașarea lui Victor Micu, judecător la CSJ, pentru exercitarea mandatului de membru al CSM, începând cu 19 ianuarie 2018, până la 19 ianuarie 2022, inclusiv.
Anterior, ZdG a scris că, în perioada în care a fost preşedinte la Judecătoria sectorului Râşcani, în aprilie 2009, mai mulţi judecători din instanţa pe care o conducea au mers să examineze dosarele tinerilor reţinuţi în urma protestelor în comisariatele de poliţie. Pe când era judecător, Micu a fost cel care a permis acordarea licenţei de avocat controversatului ex-judecător Aureliu Colenco, dar şi cel care, în 2010, a decis ca Sergiu Mocanu să-i plătească lui Valeriu Zubco, pe atunci procuror general, 300 de mii de lei despăgubiri morale pentru declaraţii defăimătoare.
Declarația de avere și interese personale a lui Victor Micu pentru 2021:
Petru Moraru este judecător la CSJ de pe 11 iulie 2014, când a fost numit până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani. Conform magistrat.md, în noiembrie 2017, plenul CSM a dispus detașarea lui petru Moraru, judecător la CSJ, pentru exercitarea mandatului de membru al CSM, începând cu 1 decembrie 2017, până la 01 decembrie 2021, inclusiv.
Anterior, ZdG a scris că Moraru a ajuns la CSJ în 2014 și a făcut parte din completul de judecători care i-a scăpat de puşcărie pe Gheorghe Papuc şi Vladimir Botnari, în dosarul evenimentelor din 7 aprilie 2009. Completul de judecată a decis că generalii Papuc şi Botnari nu au încălcat legea în timpul evenimentelor din aprilie 2009, iar „faptul că nu au intervenit pentru a stopa devastarea sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei a fost o mişcare bună, pentru că astfel au fost salvate vieţile mai multor copii care au participat la proteste”, se preciza în motivarea hotărârii, luată de completul din care a făcut parte şi Moraru.
- Marile dosare ale lui 7 aprilie
- DOC/ Marți, 30 martie, se alege președintele CSJ. Lista celor cinci judecători care și-au depus candidatura și detalii despre activitatea acestora
În 2015, la scurt timp după ce ajunge judecător la CSJ, Petru Moraru ajunge şi în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), care i-a verificat declaraţia cu privire la venituri şi proprietate pentru anul 2013. În mai 2015, deşi membrii CNI au constatat că Moraru nu a indicat în declaraţia sa de avere „deţinerea în proprietate a mai multor bunuri”, au dispus clasarea cauzei.
Declarația de avere și interese personale a lui Petru Moraru pentru 2021:
Anatolie Galben activează în organele magistraturii din 2004, potrivit magistrat.md. În noiembrie 2017, plenul CSM a dispus detașarea lui Anatolie Galben, judecător la Judecătoria Chișinău, pentru exercitarea mandatului de membru al CSM, începând cu 19 ianuarie 2018, până la 19 ianuarie 2022, inclusiv. Pe 19 septembrie 2018, Galben a fost numit în funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău.
Anterior, ZdG a scris că, până să îmbrace roba de judecător, Galben a fost procuror. În 2002 a fost decorat cu medalia „Pentru vitejie” pentru participare la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei R. Moldova. În aprilie 2009, acesta a fost judecătorul care a examinat cele mai multe dosare privind aplicarea măsurilor preventive pe numele tinerilor care protestau la 7 aprilie 2009 – 33 de demersuri. A admis însă doar 9 dintre ele. Magistratul nu a fost pedepsit pentru faptele sale, chiar dacă, ulterior, Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea cauzelor şi consecinţelor evenimentelor de după 5 aprilie 2009 stabilea că, „pentru prima dată, în istoria modernă a statului R. Moldova, procesele de judecată în privinţa persoanelor reţinute şi bănuite de către poliţie în săvârşirea unor contravenţii şi infracţiuni …, au fost judecate în incinta comisariatelor de poliţie”.
Declarația de avere și interese personale a lui Anatolie Galben pentru 2021:
Marți, 14 februarie, CSM a acceptat cererile de demisie ale 18 judecători. Este vorba despre magistrații de la CSJ, Ala Cobăneanu, Elena Cobzac, Iurie Diaconu, Galina Stratulat, Svetlana Filincova, Iurie Bejenaru, Liliana Catan, Victor Burduh, Victor Boico, Ghenadie Plămădeală, Maria Ghervas, Nadejda Toma, Maria Guzun și Liuba Pruteanu de la Curtea de Apel Chișinău, precum și Luiza Gafton de la CSJ, Victor Micu de la CSJ, Petru Moraru de la CSJ și Anatolie Galben de la Curtea de Apel Chișinău.