PAS a contestat la Curtea de Apel decizia CEC privind secțiile de votare în diasporă. Între timp, instanța de apel examinează, în acest moment, contestația blocului lui Usatîi
După Blocul electoral „Renato Usatîi” și reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate au anunțat luni, 7 iunie, că au contestat în această dimineață la Curtea de Apel Chișinău hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) în cazul secțiilor de votare din străinătate pentru scrutinul parlamentar din 11 iulie.
Despre aceasta a anunțat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, care a menționat că partidul din care face parte califică decizia ca una „vădit ilegală”
„Cerem în continuare CEC-ului să-și modifice hotărârea și să intre în legalitate”, menționează Litvinenco.
Între timp, la Curtea de Apel Chișinău este examinată în acest moment sesizarea Blocului electoral „Renato Usatîi”, care a contestat anterior decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind numărul secțiilor de votare care urmează să fie deschise în diasporă pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.
Ședința de judecată în cadrul căreia va fi examinată contestația blocului condus de Renato Usatîi se desfășoară deja la Curtea de Apel, cu începerea de la ora 11:00, la Curtea de Apel Chișinău.
„Contestaţii în materie electorală , anularea actului administrativ -Hotărîrea cu privire la constituirea secțiilor de voatre în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 nr 4966, în partea punctului 1 din dispozitivul Hotărîrii”, se menționează în documentul publicat pe portalul instanței de apel.
La 5 iunie curent, Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, exact același număr de secții care a fost deschis la scrutinul prezidențial din 2020, atunci când mai mulți cetățeni R. Moldova aflați peste hotare nu au reușit să voteze.
Proiectul inițial prevedea deschiderea a 162 de secții de votare, însă membrul CEC desemnat de socialiști, Maxim Lebedinschi, a venit cu propunere, ca în străinătate, să fie deschise doar 139 de secții, proiectul fiind susținut de încă patru membrii CEC – Vadim Filipov, Veaceslav Agrigoroaie, Andrei Volentir și Vasile Gafton.
La cele mai recente alegeri, prezidențiale, desfășurate în toamna anului trecut, mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare nu au putut vota din cauza insuficienței de buletine după ce au stat la coadă ore în șir, majoritatea membrilor CEC au respins propunerile de majorare a numărului de secții de vot pentru parlamentarele din iulie.
Secțiile de votare vor fi constituite pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale R. Moldova, dar și în alte localități, în baza numărului de alegători care au participat la scrutinul precedent, organizat în circumscripția națională, a datelor de pe urma înregistrării prealabile, precum și pe baza informațiilor obținute de către MAEIE de la autoritățile competente ale țărilor de reședință a cetățenilor Republicii Moldova privind numărul acestora și locul aflării acestora, anunță CEC.