Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ PA a contestat sentința…

DOC PA a contestat sentința prin care a fost achitat Vlad Filat în dosarul privind spălarea de bani

Foto/ Ziarul de Gardă

Procuratura Anticorupție (PA) a contestat la Curtea de Apel Chișinău, sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, prin care instanța a hotărât că fapta incriminată ex-premierului Vlad Filat „nu întrunește elementele infracțiunii de spălare de bani”, acesta fiind achitat.

Potrivit unui comunicat emis de PA, procurorii anticorupție solicită Curții de Apel Chișinău – casarea sentinței emise la 7 mai, pronunțarea unei noi hotărâri în care să se recunoască culpabilitatea lui Vlad Filat în comiterea infracțiunii de spălare de bani conform prevederilor legale, stabilirea unei pedepse de 7 ani de închisoare și confiscarea sumei de aproximativ 13 milioane de lei, „contravaloarea banilor care au constituit obiectul spălării banilor”.

Această acțiune este vitală pentru asigurarea aplicării legii și pentru a demonstra că nimeni nu este mai presus de lege, indiferent de poziția socială sau de influența politică”, se arată în comunicatul emis de PA. 

Potrivit PA, instanța de judecată a emis concluzii „contradictorii în diverse compartimente ale deciziei sale”.

În mod specific, în analiza instanței asupra laturii obiective a presupusei infracțiuni, s-a evidențiat o interpretare neconvențională și greșită a prevederilor legale, cu referire la necesitatea demonstrării întoarcerii în posesia inculpatului a bunurilor provenite din activități infracționale. (…) De asemenea, este important de menționat că instanța de judecată nu a reușit să ofere o justificare coezivă și logică pentru aceste concluzii divergente

Totodată, procurorii au constatat că instanța de judecată în cadrul examinării prezentei cauze penale s-a manifestat vădit în defavoarea poziției acuzatorului de stat, a lezat drepturile acuzării de a administra probele pe care le consideră ca fiind relevante acuzațiilor aduse, în repetate rânduri a respins demersurile acuzatorului de stat și în acest mod a refuzat audierea martorilor acuzării”, punctează PA.

Apel Vladimir Flat by Ziarul de Gardă

Ex-premierul Vlad Filat a fost achitat în dosarul în care a fost învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari.  Sentința a fost pronunțată marți, 7 mai, de un complet de magistrați ai Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din care fac parte judecătoarele Djeta Chistol, Angela Catană și Tatiana Bivol. „Fapta nu întrunește elementele infracțiunii” au concluzionat judecătoarele.

Sentința nu este definitivă, iar procurorul de caz a declarat, după pronunțare, că aceasta va fi atacată la Curtea de Apel Chișinău. „Suntem la un început de drum, pentru că, în R. Moldova, nu am văzut situații în care o achitare să nu urmeze cu o contestare din partea Procuraturii, chiar dacă lucrurile sunt la suprafață”, a comentat Filat, după pronunțarea sentinței.