Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Motivul blocării rețelei „Șor”…

DOC Motivul blocării rețelei „Șor” pe Telegram. Urmează dezactivarea și altor canale

Imagine simbol. Sursă: ZdG

Cincisprezece canale și 95 de chatbot-uri de Telegram, afiliate oligarhului fugar Ilan Șor, au fost blocate la solicitarea Inspectoratului Național de Investigații (INI). În scrisoarea consultată de Ziarul de Gardă, autoritățile din R. Moldova spun că prin intermediul acestor canale și chatbot-uri se urmărea finanțarea ilegală a partidelor politice, mituirea alegătorilor și cumpărarea voturilor.

Joi, 10 octombrie, canalele de Telegram ale oligarhului fugar Ilan Șor, ale deputaților Marina Tauber, Alexandr Nesterovschi și Vasile Bolea, precum și al bașcanei Evghenia Guțul, au fost dezactivate. La accesare, utilizatorii sunt anunțați că aceste canale „nu pot fi afișate pentru că au încălcat legile locale”. Dezactivate au fost și canale precum cel al blocului „Victorie”, creat de oligarhul Ilan Șor la Moscova, canalele TV6 și MD24, dar și altele.

Ziarul de Gardă a intrat în posesia listei în care au fost incluse toate canalele și chatbot-urile indisponibile pe teritoriul R. Moldova:

INI a solicitat companiei Telegram informații privind administratorii chatbot-urilor, adresele IP folosite pentru creare și administrare, dar și numerele de telefon ale persoanelor implicate. Solicitarea a fost înaintată pentru documentarea unor cauze penale privind „finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali săvârșită în proporții mari„ și „spălare de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari”.

„În cadrul urmăririi penale, s-a stabilit că membrii partidelor politice afiliate grupului Șor și blocului politic Victorie sunt remunerați lunar cu sume de bani care nu sunt reflectate în evidențele contabile ale partidelor”, se arată în scrisoare.

Potrivit surselor Ziarului de Gardă, încă alte circa 100 de canale și chatbot-uri urmează a fi blocate.

Telegram şi-a schimbat „radical” poziţia în ceea ce priveşte moderarea conţinutului după arestarea fondatorului companiei, Pavel Durov. Aplicaţia include acum un instrument prin care utilizatorii pot raporta conţinutul considerat ilegal, „pentru ca acesta să fie verificat de moderatorii companiei”. După eliberarea din arest, șeful Telegram, Pavel Durov, a recunoscut că numărul în creştere al utilizatorilor a făcut ca platforma să fie folosită şi de infractori.

În iunie 2024, compania americană Meta a declarat pentru Ziarul de Gardă că pagina de Facebook a oligarhului fugar Ilan Șor, precum și a acoliților săi, au fost blocate. Compania a menționat că aceștia au fost atribuiți la „organizații și persoane periculoase”. A doua zi, „echipa lui Ilan Șor” a anunțat „că dă în judecată Meta pentru cenzură”.