Motivarea scoaterii de sub urmărire penală a unui judecător din dosarul „Laundromat”. „Nu există o confirmare juridică a faptului că ordonanța judecătorească este contrară legii”
Procuratura Anticorupție a decis să-i scoată de sub urmărire penală pe judecătorii anchetați pentru complicitate la spălarea de bani în dosarul „Laundromat”. Ordonanțe în privința acestora au fost emise încă în luna septembrie, dar deciziile nu au fost anunțate public de către organele procuraturii.
Au fost emise ordonațe similare în privința a 13 foști sau actuali judecători vizați în acest dosar. ZdG a obținut unul dintre aceste documente, în care este vizat judecătorul Sergiu Lebediuc (foto), de la Judecătoria Chișinău, suspendat anterior din funcție.
Ordonanța de scoatere de sub urmărire penală a fost întocmită de către procurora Mirandolina Sușițcaia și datează încă din data de 15 septembrie 2020.
Ziarul de Gardă on Scribd
Acuzatoarea de stat și-a motivat decizia de a-l scoate pe Lebediuc de sub urmărire penală prin faptul că încheierea emisă de judecător „a devenit irevocabilă prin neatacare, respectiv, până în prezent nu există o confirmare juridică a faptului că ordonanța judecătorească este contrară legii. Pentru a considera că ordonanța este contrară legii, nu este suficientă expunerea unor opinii subiective asupra corectitudinii aplicării sau interpretării prevederilor legale, actul fiind prezumat legal. Este obligatoriu să existe o confirmare juridică a faptului că ordonanța judecătorească ar fi contrară legii. O astfel de confirmare o reprezintă casarea actului de procedură corespunzător de către instanța competentă ierarhic superioară și specificara încălcărilor admise…”.
„Examinarea sub toate aspectele, completă și obiectivă a circumstanțelor cauzei, verificarea probelor acumulate constată caracterul neîntemeiat al învinuirii anterior imputate lui Lebediuc Sergiu”, remarcă Sușițcaia.
Cer revenirea în funcții
ZdG a aflat că o parte dintre persoanele vizate în acest dosar, cele care nu au demisionat, între timp, din sistemul judecătoresc, au depus în adresa CSM o cerere prin care solicită anularea deciziei CSM privind suspendarea lor din funcție. Decizia ar putea să fie luată la următoarea ședință a CSM-ului, de săptămâna viitoare.
Revenirea judecătorilor în funcție este posibilă pentru că, inițial, procurorul general a solicitat suspendarea celor 17 magistrați vizați în dosarul „Laundromat” pentru infracțiunea de complicitate la spălare de bani. Ulterior, peste o săptămână, după ce CSM acceptase solicitarea procurorului general, acesta s-a adresat repetat la CSM pentru a obține acordul în vederea urmăririi penale a celor 17 magistrați și într-un alt dosar, pentru pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri contrare legii, dosar remis ulterior în judecată.
La a doua solicitare a procurorului general, magistrații nu au putut fi suspendați din funcție, pentru că ei erau deja suspendați în baza primei solicitări a procurorului general. Acum, după ce primul dosar, cel în baza căruia judecătorii au fost suspendați din funcție a fost clasat, a dispărut practic temeiul juridic prin care aceștia să fie suspendați, astfel că CSM, conform legii, este practic obligat să-i repună pe aceștia în funcție.