Motivarea deciziei luate de CSJ după ce Dorin Drăguțanu a cerut recuzarea procurorului general, Alexandr Stoianoglo
Fostul guvernator al Băncii Naționale (BNM), Dorin Drăguțanu, care a fost reținut în martie după ce procurorii au efectuat percheziții în contextul investigării dosarului privind frauda bancară, a depus la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), prin intermediul avocatului său, o solicitare prin care a cerut recuzarea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, pe motiv că ar exista circumstanțe „care pun la îndoială rezonabilă imparțialitatea procurorului în cauza penală în privința lui Dorin Drăguțanu”.
În motivarea acestei afirmații, apărarea susține că la 5 martie 2020, procurorul general a declarat că a ordonat reținerea fostului guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu, precizând că este sigur că „BNM a fost instituția nemijlocit implicată în fărădelegile legate de furtul miliardului”.
Tot la 5 martie, Alexandr Stoianoglo a emis ordonanța prin care s-a dispus inițierea procedurii de aplicare a măsurii preventive, și anume, arest preventiv, pe un termen de 30 de zile, față de de Dorin Drăguțanu, iar ulterior a emis o nouă ordonanță cu privire la prelungirea aplicării măsurii preventive.
Magistrații de la CSJ au decis însă să respingă această cerere, menționând că procurorul general poate fi recuzat la faza desfășurării urmăririi penale în cazul în care „exercită nemijlocit urmărirea penală în condițiile legii sau în cazul în care conduce personal urmărirea penală”.
„Raportând cele menționate mai sus la speţa dată, nu se constată astfel de circumstanțe, or, reieșind din materialele anexate la cererea de recuzare, urmărirea penală a fost pornită la 04 decembrie 2014 de către Procuratura Anticorupție, iar la 12 decembrie 2019, Dorin Drăguțanu a fost recunoscut în calitate de bănuit prin ordonanța emisă de către Mariana Botezatu, procuror în Procuratura Anticorupție și la 05 martie 2020 a fost pus sub învinuire”, este precizat în încheierea luată de CSJ.
Totodată, magistrații subliniază că ordonanța cu privire la inițierea procedurii de aplicare a măsurii preventive a fost emisă de Stoianolglo în contextul în care membrii organelor de conducere ale BNM nu pot fi reținuți arestați or trași la răspundere contravențională sau penală decât la decizia procurorului general.
În rezultat, instanța a respins ca fiind neîntemeiate alegațiile avocatului și ale lui Dorin Drăguțanu privind recuzarea lui Alexandr Stoianoglo, deoarece recuzarea poate fi declarată într-o cauză penală, în cursul urmăririi penale, asupra procurorului care nemijlocit exercită urmărirea penală în condițiile legii sau în cazul în care conduce personal urmărirea penală.
Procuratura Anticorupție a desfășurat la 5 martie o serie de acțiuni de urmărire penală la sediul Băncii Naționale a Moldovei. Acțiunile procesual-penale au avut loc în contextul investigării dosarului privind frauda bancară și s-au soldat cu reținerea unui actual și fost viceguvernator, Ion Sturzu și respectiv Emma Tabîrță, precum și a unui șef de direcție de la BNM, dar și a lui Dorin Drăguțanu. Aceștia sunt bănuți de participare la escrocherie și spălare de bani, ambele infracțiuni comise în proporții deosebit de mari.