Minorul condamnat la un an de închisoare în dosarul morții lui Dumitru Jomir a fugit din R. Moldova înainte ca să fie reținut pentru a-și ispăși pedeapsa. Declarațiile rudelor și avocatului
Minorul învinuit și condamnat la un an de închisoare în cazul omorului lui Dumitru Jomir, tânărul ucis în bătaie la Costești, a fugit din R. Moldova înainte ca să fie reținut de Poliție și încarcerat pentru a-și ispăși pedeapsa. Asta spun rudele părții vătămate, dar și avocatul familiei lui Dumitru Jomir, care au menționat pentru Ziarul de Gardă că minorul ar fi plecat în Marea Britanie înainte ca să fie pusă în aplicare sentința emisă de către magistrații de la Curtea de Apel care prevedea o pedeapsă de un de închisoare cu executare în penitenciarul nr. 10 din Goian.
Vadim Vieru, avocatul familiei lui Dumitru Jomir, tânărul omorât în bătaie la Costești, menționează că deși decizia Curții de Apel Chișinău ar fi fost transmisă spre executare, la IP Ialoveni, ea nu a fost executată imediat, calificând acțiunile autorităților drept „ineficiente”. Acum, potrivit avocatului, este exclusiv sarcina Poliției ca să investigheze cum a reușit minorul să plece din R. Moldova.
Tot apărătorul ne-a comunicat că a depus un recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) în legătură cu decizia Curții de Apel Chișinău prin care i-a fost redusă pedeapsa cu 160 de zile principalului învinuit Simion Midoni, iar pentru cel de-al doilea învinuit, minorul de 17 ani, care inițial s-a ales doar cu o amendă, a dispus un an de pușcărie în Penitenciarul nr. 10 pentru minori din Goian.
De cealaltă parte, înainte de a dispărea din vizorul autorităților pentru a fi încarcerat ca să-și ispășească pedeapsa cu închisoare, minorul învinuit și condamnat în cazul morții lui Dumitru Jomir, a depus recurs la CSJ împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău.
Ziarul de Gardă i-a contactat pe responsabilii din cadrul IP Ialoveni pentru a ne comunica dacă decizia Curții de Apel, în cazul minorului, a fost expediată și recepționată de către angajații Poliției și de ce nu a fost pusă în aplicare imediat, iar între timp minorul a fugit din R. Moldova în Marea Britanie. După ce inițial nu au răspuns la întrebările formulate de ZdG cerând să fie formulată cererea de acces la informație ca o petiție, aceștia ne-au comunicat că urmează ca să se informeze și vor reveni ulterior cu un răspuns.
Parascovia Levinte, mătușa lui Dumitru Jomir și succesoarea părții vătămate susține că până ca decizia Curții de Apel Chișinău, în privința minorului, să fie transmisă spre executare către Inspectoratul de Poliție Ialoveni, minorul Tudor M. putea fi văzut zilnic în satul Costești. Potrivit ei, însă, odată ce polițiștii ar fi recepționat decizia instanței de Apel pentru a fi pusă în aplicare, minorul a dispărut.
Mătușa lui Dumitru Jomir spune că minorul ar fi fugit în Marea Britanie, la fratele lui stabilit acolo, pentru a scăpa de pedeapsă.
„Noi l-am văzut tot timpul până a ajunge dosarul la IP Ialoveni. L-am văzut în sat. Cum a ajuns dosarul, în trei zile el a dispărut, în aceste trei zile în care urma să fie reținut, el a dispărut.
Asta s-a întâmplat la câteva zile după decizia Curții de Apel, în luna decembrie. A durat aproape o lună de zile până când urma să fie reținut el. El nu a fost reținut deodată după sentință, aproape o lună de zile a durat, până când decizia instanței a ajuns la IP Ialoveni. Apoi, el urma să fie reținut pentru a-și ispăși pedeapsa. El a fost văzut prin sat, iar când a ajuns decizia la IP Ialoveni pentru a fi pusă în aplicare, el a dispărut. Când trebuia să fie reținut el nu mai era în țară.
Se zvonește în sat că el a plecat peste hotare, la fratele lui stabilit în Anglia. A dispărut brusc, nu mai este prin sat. Așteptăm să vedem ce va urma, ne-au comunicat că-l vor anunța în căutare. Așteptăm rezultat de la Ialoveni, ei ne-au spus că-l vor da în căutare și o să-l găsească”, ne-a comunicat succesoarea părții vătămate.
Femeia mai spune că înainte ca să fie de negăsit, minorul a depus recurs la CSJ fiind nemulțumit de decizia de condamnare a sa pronunțată de către Curtea de Apel Chișinău.
„Am înțeles că și minorul a depus recurs la CSJ, că nu este de acord cu sentința. Noi vedem totuși din video destul de clar că lovește și el. Eu cred că trebuie să fie pedepsit, pentru că el vine în judecată și își cere iertare, dar să vedeți cum se poartă el pe străzi când ne întâlnim. El îmi spune că îmi va demonstra că „tu pe mine nu o să mă închizi”. Una e când își cere iertare și ce căiește sincer, poate a greșit, poate nu a înțeles, iar alta e că atunci când ne întâlnim cu el pe străzi și nu își cere deloc iertare, se arată mândru că este cineva și va rămâne cineva”, ne-a mai comunicat femeia.
Informația despre recursul depus la CSJ de către minor a fost publicată pe site-ul instituției la 23 decembrie 2020.
Vadim Vieru, avocatul familiei lui Dumitru Jomir, tânărul omorât în bătaie, susține că există bănuieli rezonabile că minorul a plecat din R. Moldova pentru a se eschiva de la executarea reală a pedepsei, calificând fapta acestuia ca „element de rea intenție”.
„Din informațiile pe care le am eu, până a fost transmisă sentința, decizia Curții de Apel la Inspectoratul de Poliție minorul a reușit și a plecat și evident că este un element de rea intenție pentru că el cunoștea că este condamnat la un termen de închisoare real sau cel puțin părinții lui cunoșteau acest fapt. Scopul urmărit de dumnealui este de a se eschiva de la executarea reală a pedepsei.
Din informațiile pe care le cunoaștem din surse neoficiale, așa este, el a plecat din țară. Mai departe, de principiu trebuie să fie investigat faptul de ce s-a reușit acest lucru, este deja sarcina Poliției. Mai grav ar fi faptul că, deși decizia era transmisă la executare, la IP Ialoveni, ea nu a fost executată imediat, adică el nu a fost reținut imediat, deși decizia era deja executorie.
Este o practică care nu este specifică în acest caz, dar în toate cazurile, când instanța pronunță. De exemplu, în Apel se modifică sentința primei instanțe, stabilește o pedeapsă privativă de libertate și având în vedere că nu este redactată decizia, dispozitivul, nu avem poliție judecătoarească, ea nu se execută imediat în sala de judecată. Mai departe se ocupă Inspectoratul”, a declarat avocatul Vadim Vieru.
Acum, potrivit avocatului, autoritățile ar urma să-l dea în căutare pe minor, iar în cazul în care într-adevăr acesta se află în Marea Britanie să fie formulată și expediată autorităților de drept de acolo o cerere de extrădare pe numele minorului.
„Acum, din cauza aspectelor date, pe care eu le consider ineficiecinte, ar urma statul să cheltuie bani publici și să-l dea în căutare, să-l găseasca în Marea Britanie, acolo unde e el, acolo să fie expediată cererea de extrădare. Cererea de extrădare nu înseamnă automat ca el este extrădat în R. Moldova, asta înseamnă că cererea de extrădare va fi verificată acolo de către un judecător, care poată să decidă dacă îl extrădează sau nu pentru că la noi sunt probleme pentru că un stat membru al Convențiilor Europene nu poate să extrădeze cetățeni către statul solicitant dacă acolo de exemplu sunt condiții proaste de detenție, fapt care la noi într-adevăr este sau dacă riscă să-i fie încălcat dreptul la un proces echitabil, dar nu este cazul la acest minor”, ne-a comunicat avocatul.
Tot pe 23 decembrie, pe site-ul CSJ a fost publicată și nota informativă în legătură cu recursul depus de către avocatul părții vătămate.
Până la publicarea articolului, nu am primit niciun răspuns de la responsabilii din cadrul IP Ialoveni în legătură cu informațiile solicitate. Pe 11 ianuarie, reporterul ZdG a solicitat informații la acest caz printr-o cerere oficială de acces la informație.
Patru zile mai târziu, pe 25 ianuarie, reprezentanții IP Ialoveni revin cu un răspuns la solicitare prin care refuză să răspundă la întrebări menționând că este vorba despre o petiție și cerând să fie corectat modelul de solicitare. Asta chiar dacă, în acest caz, Ziarul de Gardă a expediat o solicitare de informație și nu petiție.
Ulterior, reprezentanții poliției de la Ialoveni au promis să vină cu un răspuns.
Magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au examinat marți, 13 octombrie 2020, în ședință, recursul depus împotriva sentinței de condamnare primită de cei doi tineri învinuiți de omorul lui Dumitru Jomir, tânărul ucis în bătaie la Costești. Astfel, lui Simion Midoni, tânărul învinuit de omorul lui Dumitru Jomir, condamnat de prima instanță la 13 ani de închisoare cu executare într-un penitenciar de tip închis, i-a fost redusă pedeapsa cu 160 de zile, iar cel de-al doilea învinuit, minorul de 17 ani, care inițial s-a ales doar cu o amendă, a fost condamnat la un an de pușcărie în Penitenciarul nr. 10 pentru minori din Goian.
În prima instanță, la 27 iunie 2020, Judecătoarea Corina Albu de la Judecătoria Hâncești, sediul Ialoveni, i-a aplicat, prin cumul, o pedeapsă de 13 ani de închisoare în penitenciar de tip închis lui Simion Midoni și o amendă în sumă de 40 de mii de lei minorului de 17 ani, celălalt participant la bătaie.
În 2019, în noaptea de Revelion, Dumitru Jomir din localitatea Costești, Ialoveni, a fost bătut cu cruzime de câțiva consăteni. Cinci zile mai târziu acesta a decedat la spital. Avea doar 21 de ani și era singurul sprijin al familiei.