Mai mulți magistrați au semnat o declarație privind respingerea candidaturilor propuse la CSJ: „Principiul independenței puterii judecătorești este un concept crucial”
Mai mulți magistrați de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, au semnat o declarație prin care își exprimă îngrijorarea privind „respingerea fără motive a candidaturilor judecătorilor propuse pentru promovare la Curtea Supremă de Justiție (CSJ)”.
Totodată, semnatarii declarației își exprimă îngrijorarea și față de declarațiile efectuate de către unii deputați în ședința Parlamentului din 12 martie 2021.
„Reiterăm că principiul independenței puterii judecătorești este un concept crucial pentru protejarea drepturilor omului și statului de drept. Această independență înseamnă că, atât sistemul judecătoresc per ansamblu, dar și judecătorii individuali trebuie să-și poată exercita atribuțiile lor fără a fi supuși influenței din partea organelor puterii executive sau legislative, precum și din alte surse externe. Independența judecătorească este, de asemenea, esențială pentru asigurarea încrederii publice și a credibilității sistemului judecătoresc în totalitate”, se arată în document.
Magistrații solicită reprezentanților puterii legislative să se abțină de la acțiuni care afectează demnitatea și onoarea judecătorilor și care subminează încrederea judecătorilor și a justițiabililor în independența sistemului judecătoresc.
De asemenea, membrii semnatari susțin că se alătură poziției Asociației Judecătorilor din R. Moldova și apelului ONG-urilor lansate anterior în spațiul public.
La 18 martie, Asociația Judecătorilor din R. Moldova e emis o notă informativă în care menționează că „își exprimă, în mod public, îngrijorarea profundă în legătură cu politizarea procesului de numire a candidaților la funcția de judecători ai Curții Supreme de Justiție și ignorarea autorității organului de autoadministrare judecătorească, în exercițiul atribuțiilor ce îi revin”.
Apelul prin care Asociația Judecătorilor din R. Moldova își exprimă îngrijorarea vine în contextul în care vineri, 12 martie, deputații din Parlamentul de la Chișinău, deputați PSRM, ȘOR și transfugii de la Pentru Moldova, au respins numirea în funcția de judecători la CSJ a unor candidați propuși de CSM, printre aceștia fiind și magistrata Viorica Puica.
La 18 martie, un grup de organizații ale societății civile, 15 la număr, au adresat o declaraţie publică, prin care condamnă refuzul Parlamentului de a o promova pe judecătoarea Viorica Puica la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).