Mai mulți judecători, eliberați din funcții. Președinta Maia Sandu a semnat decretul
Mai mulți judecători au fost eliberați din funcții. Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat marți, 28 decembrie, decretul în acest sens.
Astfel, au fost eliberați din funcția de judecător, conform cererii de demisie, următorii magistrați:
Boris Bîrca – judecător la Curtea de Apel Chișinău
Galina Moscalciuc – judecătoare la Curtea de Apel Chișinău
Eduard Rățoi – judecător la Curtea de Apel Bălți
Andrei Niculcea – judecător la Judecătoria Chișinău
Dumitru Gherasim – judecător la Judecătoria Bălți
În ședința extraordinară din 29 noiembrie, Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au aprobat cererile de demisie a cinci magistrați: Eduard Rațoi de la Curtea de Apel Bălți, Boris Bîrcă de la Curtea de Apel Chișinău, Galina Moscalciuc de la Curtea de Apel Chișinău, Andrei Niculcea de la Judecătoria Chișinău și Dumitru Gherasim de la Judecătoria Bălți. Ulterior, 30 noiembrie, CSM a aprobat și cererea de demisie a judecătorului Curții de Apel Chișinău (CA) Igor Mânăscurtă.
Magistrații nu au oferit detalii despre motivele plecării din sistem. În unele cereri de demisie, aceștia au menționat că demisionează „din propria inițiativă”. Ziarul de Gradă a vorbit cu câțiva judecători care și-au prezentat atunci demisia. Unii dintre aceștia au declarat că nu vor să ofere detalii, în timp ce alții au spus că au plecat din funcții „din cauza unor probleme de sănătate” sau că au atins „vârsta de pensionare”.
Atunci, ZdG a solicitat o reacție din partea lui Vladislav Clima, pe atunci, președinte al Asociației Judecătorilor din R. Moldova. Vladislav Clima a spus că „plecările din sistem cu certitudine nu sunt ghidate doar de procedura de evaluare. În mare parte ar exista și acest aspect, dar judecătorii spun că simt presiune. Ei spun că se tem să ia hotărâri legale de teama de a fi persecutați, de teama de a fi urmăriți. Unii judecători spun că situația este tensionată și că mâine-poimâine se va porni un dosar penal pe îmbogățire ilicită. Așteptarea zilelor de marți a ședinței Consiliului Superior al Magistraturii, când se va prezenta procurorul general interimar, la fel, îi tensionează. După ei, aceasta este o influență și o intimidare a judecătorilor”.