Judecătorii specializați în domeniul combaterii traficului de ființe umane și a crimelor conexe vor fi desemnați pe о perioadă de 5 ani. Demersul procurorului general, aprobat de CSM
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cu 11 voturi pro, a acceptat marți, 27 octombrie, demersul procurorului general, Alexandr Stoianoglo, privind modificarea Hotărârii CSM nr. 34/3 din 24 ianuarie 2020 referitor la specializarea judecătorilor în domeniul combaterii traficului de ființe umane și a crimelor conexe.
În acest sens, potrivit demersului procurorului general, Hotărîrea CSM nr. 34/3 din 24 ianuarie 2020, referitor la specializarea judecătorilor în domeniul combaterii traficului de ființe umane și a crimelor conexe, va fi completată în privința a trei aspecte.
La 19 octombrie curent, procurorul general Alexandr Stoianoglo e expediat un demers către președinta interimară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Luiza Gafton și ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, cu propunerea de completare a Hotarârii CSM nr.34/3 din 24.01.2020.
Hotărârea CSM nr.34/3 din 24.01.2020:
Cele trei modificări – aprobate de CSM
Astfel, potrivit demersului, Stoianoglo a solicitat completarea Hotarârii CSM nr.34/3 din 24.01.2020 în felul următor:
„ 1. Judecătorii specializați în domeniul combaterii traficului de ființe
umane și a crimelor conexe vor fi desemnați pe о perioadă de 5 ani, cu posibilitatea prelungirii termenului.
2. În cadrul Curților de Apel vor fi desemnate cel puțin două complete de judecatori specializați în domeniul combaterii traficului de ființe umane și a crimelor conexe.
3. Lista infracțiunilor conexe traficului de ființe umane sunt: art. 158 Cod
penal, art.1651 Cod penal, art. 167 Cod penal, art. 168 Cod penal, art. 1751 CP, art.206 Cod penal, art.207 Cod penal, art.2081 Cod penal, art.2082 Cod penal, art.220 Cod penal, art.2131 Cod penal, art.302 Cod penal, art.3621 Cod penal… ”, se menționează în demersul procurorului general înaintat către CSM.
Demersul a fost aprobat de CSM prin vot unanim.
Modificările vin după ce partenerii de dezvoltare, inclusiv Organizația Internațională pentru Migrație din Moldova și Ambasada SUA la Chișinău, care au salutat Hotarârii CSM nr.34/3 din 24.01.2020, au organizat și desfașurat instruiri pentru judecătorii specializați în domeniul combaterii traficului de ființe umane și a crimelor conexe, ultima dintre care a fost în perioada 02 – 04 septembrie 2020, unde în calitate de formatori au participat experți internaționali și naționali, inclusiv un judecător specializat pentru examinarea cazurilor de trafic de ființe umane din Țările de Jos (Olanda) cu о experiența de peste 20 ani, dintre care circa 10 ani în domeniul examinării cazurilor de trafic de ființe umane, un expert GRETA, un judecător din cadrul Curții Supreme de Justitie, seful Secției combaterea traficului de ființe umane a Procuraturii Generale, reprezentand a ONG-urilor ș.a.
În calitate de audienți au fost judecători din cadrul Judecătoriei Chișinau și din cadrul Curții de Apel, specializați pe cazurile de referință, un membru al Consiliului Superior a Magistraturii, reprezentanți ai INJ. În cadrul atelierului, cât audienții, atât și formatorii au susținut specializarea judecătorilor pe domeniul respectiv. Mai mult, s-a intervenit cu câteva aspecte problematice în această activitate, dintre care cele mai importante au fost învederate urmatoarele:
- perioada specializarii judecătorilor este doar de un an – perioada valabilității dispoziției președintelui instanței;
- în cadrul Curții de Apel Chișinau este specializat doar un complet de judecători, însă se consideră judicios specializarea minim a două complete, deoarece rata rejudecărilor cauzelor penale pe infracțiuni de trafic de ființe umane este înaltă, iar completul specializat, de jure, nu mai are posibilitate să examineze repetat aceiași cauză penala;
- este necesar de indicat cu exactitate lista infracțiunilor din partea specială a Codului penal, care se consideră crime conexe traficului de ființe umane, fiindcă, la moment, în programul de repartizare a dosarelor sunt incluse doar 5 crime (art. 158 CP, art. 165 CP, art. 168 CP, art.206 CP și art.220 CP).
Demersul integral depus de către procurorul general și aprobat de CSM: