Judecătorii CC își argumentează decizia prin care Partidul „Șor” a fost declarat neconstituțional. Hotărârea integrală
Reprezentanții Curții Constituționale (CC) au publicat vineri, 30 iunie, hotărârea integrală prin care Partidul Politic „Șor” a fost declarat neconstituțional. Judecătorii Înaltei Curți își argumentează decizia prin faptul că formațiunea politică a militat împotriva „principiilor statului de drept, a suveranității și a independenței R. Moldova”.
Magistrații CC constată faptul că după ce Ilan Șor a părăsit în 2019 ilegal teritoriul R. Moldova și a fost dat în căutare națională și internațională în legătură cu condamnarea sa din anul 2017 pentru cauzarea de daune materiale prin înșelăciune sau abuz de încredere în proporții deosebit de mari și spălarea banilor în proporții deosebit de mari, „Partidul „Șor” și-a continuat activitatea de finanțare netransparentă în proporții semnificative și de corupere a alegătorilor”.
„Mai mult, Curtea menționează că din actele prezentate se observă amploarea circulației mijloacelor financiare în localitățile din țară. Persoanele care acționau în numele partidului au recunoscut că pentru fiecare localitate din țară exista o persoană responsabilă de repartizarea banilor, de exemplu unele persoane erau responsabile de regiunea de sud a țării, altele de regiunea de nord etc. (…).
(…) În cazurile înregistrate, s-a constatat că au fost expediate spre distribuire partidului sume de bani cuprinse între 2 000 000 și 3 000 000 lunar. În plus, în unele cazuri, primirea și transmiterea banilor a avut loc chiar în sediile teritoriale ale partidului. Având în vedere că partidul dispune de un sistem ilegal de distribuire a banilor în întreaga țară, Curtea constată amploarea acestui fenomen și pericolul lui pentru democrație și statul de drept.
De asemenea, actele de investigație denotă că autoritățile au ridicat de la persoane care acționează în interesul partidului sume de bani de peste 2 500 000 de lei. Mai mult, din actele prezentate rezultă că diferite persoane care acționau în interesul Partidului „Șor” distribuiau bani reprezentanților partidului în sume care depășesc 10 000 000 de lei. Din actele analizate, rezultă că o persoană a primit fie personal, fie prin intermediari, pentru a fi distribuiți reprezentanților partidului, sume de bani cuprinse între 3 000 000 de lei și 8 000 000 de lei (…)”, se arată în hotărârea CC.
Pe 19 iunie 2023, CC a declarat drept neconstituțional Partidul Politic „Șor”. Conform Înaltei curți, Partidul Politic „Șor” se consideră dizolvat, iar niciun act al organelor acestui partid, adoptat după pronunțarea hotărârii, nu are valoare juridică. Ministerul Justiției va desemna o comisie de lichidare a formațiunii politice care va întreprinde toate măsurile necesare pentru lichidarea și radierea acestui partid din Registrul de stat al persoanelor juridice.
După pronunțarea deciziei Înaltei Curți, șefa statului a spus într-o postare pe Facebook că „instituțiile statului urmează să analizeze considerentele deciziei CC și să întreprindă pașii următori în vederea respectării și implementării efective a acestei decizii”.
„Din acest moment încolo, partidele politice, probabil, nu vor mai putea desfășura activitate politică în R. Moldova în orice mod, cu orice încălcare de lege”, a accentuat avocatul Eduard Digore, reprezentant al Guvernului în acest proces. Iar fostul deputat fugar Ilan Șor, liderul partidului cu același nume, condamnat de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, a amenințat că „nimeni dintre executorii acestei ilegalități nu va scăpa”.
Pe 22 mai 2023, Parlamentul a aprobat în cadrul ședinței de plenare un pachet de hotărâri în vederea executării hotărârii CC prin care Partidul Politic „Șor” a fost declarat neconstituțional. Astfel, din acea zi fracțiunea Partidului Politic „Șor” a încetat de drept, iar reprezentanții formațiunii au fost excluși din componența Biroului permanent al Legislativului și din delegațiile Parlamentului R. Moldova la organizațiile parlamentare internaționale și organizațiile parlamentare bilaterale.