Ilan Șor continuă să fie anunțat în căutare. Recursul avocaților fostului deputat fugar, respins de CSJ
Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins ca inadmisibil recursul declarat de Aureliu Colenco și Denis Calaida, avocaţii fostului deputat fugar Ilan Șor, condamnat pentru escrocherie și spălare de bani, împotriva încheierii Colegiului penal al Curţii de Apel Chișinău din 10 martie 2023, prin care a fost respinsă revocarea măsurii preventive sub formă de arestare preventivă şi anularea anunțării în căutare a lui Șor.
Hotărârea CSJ a fost luată de completul de judecată format din magistrații Ion Guzun, Ghenadie Eremciuc și Sergiu Daguța.
Judecătorii CSJ își motivează decizia prin faptul că „prevederile articolului 196 alin.(2) din Codul de procedură penală nu sunt aplicabile în cazul încheierilor instanţei de apel privind revocarea sau refuzul revocării arestării preventive ori arestării la domiciliu, precum şi refuzul înlocuirii acestor măsuri”.
„(…) Or, împrejurările enunţate denotă că legea procesual-penală nu prevede pentru încheierile judecătoreşti privind revocarea măsurii preventive, calea de atac – recursul, iar argumentele privind dezacordul cu aceasta, pot fi invocate doar în recursul declarat împotriva hotărârii în fond (…). Decizia este irevocabilă (…)”, se arată în document.
Pe 10 martie 2023, Curtea de Apel Chișinău a respins ca neîntemeiată cererea avocaților lui Ilan Șor, Aureliu Colenco şi Denis Calaida, privind revocarea măsurii preventive sub formă de arestarea preventivă şi anularea anunțării în căutare a lui Ilan Șor, stabilite prin încheierea Colegiului penal al Curţii de Apel Cahul din 25 iulie 2019. Atunci, conform Procuraturii Anticorupție, apărătorii lui Șor au înaintat solicitări și cereri, inclusiv de numire repetată a expertizei financiar-contabile, de revocare a măsurii preventive și anulare a anunțării în căutare dispuse anterior în privința lui Ilan Șor, dar și de ridicare a excepției de neconstituționalitate la art. 10 din Legea despre statutul deputatului în Parlament. Drept rezultat al examinării, conform PA, cererile apărătorilor au fost respinse ca fiind neîntemeiate.
Instanţa de apel a reținut că nu a fost constatate careva circumstanţe noi care să demonstreze schimbarea situaţiei actuale în raport cu momentul aplicării în privinţa lui Ilan Șor a măsurii preventive. În opinia instanţei de apel, „revocarea măsurii preventive – arestarea preventivă, nu va asigura comportamentul respectiv al inculpatului în scopul desfășurării normale a judecării cauzei penale, precum şi executarea sentinței de condamnare”.
Ulterior, avocații lui Șor au contestat cu recurs încheierea instanței de apel. În argumentarea cererii de recurs, ei au indicat faptul că înlocuirea măsurii preventive, soldată cu aplicarea în privinţa lui Ilan Șor a arestului preventiv, a fost admisă cu „încălcarea imunității parlamentare a inculpatului”. Astfel, apărătorii fostului deputat fugar Ilan Șor au solicitat admiterea cererii de recurs, iar procurorul Pavel Guțan a pledat pentru respingerea recursului ca fiind inadmisibil.
Pe 12 iunie 2019, Șor susținea o ultimă conferință de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca Partidul Democrat din Moldova să cedeze puterea și să treacă în opoziție. Ulterior, pe 30 iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că Ilan Șor a părăsit ilegal R. Moldova și a fost dat în căutare națională și internațională.
Pe 13 aprilie 2023, Șor a fost condamnat de magistrații Curții de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani. Conform Procuraturii Anticorupție, Ilan Șor urmează să restituie peste 5,2 miliarde de lei Băncii de Economii.