Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Guțul vs Sandu. Bașcana…

DOC Guțul vs Sandu. Bașcana Găgăuziei pierde, în prima instanță, bătălia privind apărarea onoarei și demnității

Colaj ZdG

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, pierde în prima instanță bătălia împotriva președintei Maia Sandu privind onoare și demnitate. Conform unei încheieri judecătorești, Guțul nu se poate adresa repetat în judecată cu aceeași acțiune împotriva șefei statului, dar poate ataca încheierea primei instanțe cu recurs la Curtea de Apel.

La 8 mai curent, Evghenia Guțul a depus cerere de chemare în judecată împotriva președintei Maia Sandu, pe care o acuză că i-ar fi lezat onoarea, demnitatea și reputația profesională.

Guțul a indicat în cerere că Sandu i-ar fi prejudiciat onoarea și demnitatea, după ce președinta Maia Sandu a declarat în cadrul conferinței de presă susținute pe 18 martie, fiind întrebată dacă o va accepta pe bașcană în componența Guvernului, că „o persoană care lucrează pentru o grupare criminală, nu pentru cetățenii UTA Găgăuzia, care face declarații împotriva propriei țări, nu are ce să caute în Guvernul R. Moldova”.

Bașcana a calificat informațiile ca fiind defăimătoare și a cerut dezmințirea lor și prezentarea scuzelor publice.

Printr-o încheiere din 16 mai, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, cererea depusă de Guțul a fost refuzată.


Judecătoarea Natalia Russu a precizat, în încheiere, că, conform Legii cu privire la libertatea de exprimare, reiese că „Nu poate fi intentată o acţiune cu privire la defăimare pentru declaraţia făcută: a) de către Preşedintele R. Moldova şi deputaţii în Parlament în exercitarea mandatului”, precum și că potrivit Constituției „Preşedintele R. Moldova se bucură de imunitate. El nu poate fi tras la răspundere juridică pentru opiniile exprimate în exercitarea mandatului”.

Conform încheierii judecătorești, refuzul judecătorului de a primi cererea de chemare în judecată înaintată exclude posibilitatea adresării repetate în judecată a aceluiaşi reclamant, cu aceeaşi acţiune împotriva aceluiaşi pârât, cu acelaşi obiect şi aceleaşi temeiuri.

Evghenia Guțul poate ataca încheierea Judecătoriei Chișinău cu recurs la Curtea de Apel.

Anterior, Maia Sandu a argumentat lipsa decretului de confirmare a bașcanei Evgheniei Guțul în calitate de membră a Guvernului pri faptul că legea nu prevede un termen limită de semnare a documentului.

Nici Adunarea Populară din Găgăuzia nu s-a lămurit cu această persoană, cu atât mai mult noi. (…) Legea nu stabilește un termen limită pentru numire. Atât timp cât lucrurile nu s-au clarificat nici măcar în autonomie, în cadrul Adunării Populare, nu avem de ce să ne grăbim cu această decizie. Mai există și niște suspiciuni în raport cu această persoană. În Guvern lucrează oameni pentru cetățenii R. Moldova, care respectă statul R. Moldova. Atunci când există suspiciuni că cineva face parte dintr-o grupare criminală sau că lucrează pentru interesele altui stat, trebuie să investigăm lucrurile, nu avem de ce să ne grăbim”, a declarat șefa statului.

Curtea de Apel Comrat a validat pe 22 mai mandatul Evgheniei Guțul, membră a Partidului „Șor”, declarat neconstituțional, în funcția de bașcană a Găgăuziei. De atunci, au fost șase încercări ale bașcanei de a numi componența Comitetului Executiv al Găgăuziei, însă Adunarea Populară a respins listele de fiecare dată.