Iaroslav Martin cu uniformă de general ornată cu fire aurite pierde în prima instanță procesul cu SPPS. A cerut încasarea din contul instituției a peste 200 mii de lei
Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, au respins ca neîntemeiată acțiunea în contencios administrativ a fostului șef al Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS) Iaroslav Martin, despre care ZdG a scris în 2021 că și-a cusut la comandă uniforma de general ornată cu fire aurite, împotriva instituției pe care a condus-o în perioada iunie 2019 – decembrie 2020. Decizia a fost luată luni, 18 martie, și poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău.
Conform cererii de chemare în judecată și a cererilor de concretizare depuse pe parcursul judecării cauzei, Iaroslav Martin a solicitat încasarea din contul SPPS a sumei de circa 213 498 de lei, care este constituită din pretinsa datorie de bază în mărime de 37 815 de lei (în calitate de valoare restantă a uniformei, n.red.), penalități, dobândă de întârziere și alte cheltuieli judiciare, au precizat reprezentanții SPPS pentru Ziarul de Gardă.
„(…) Serviciul de Protecție și Pază de Stat consideră că hotărârea instanței de judecată din 18 martie 2024 este una legală și întemeiată”, au declarat reprezentanții instituției.
Am încercat să obținem o reacție și din partea lui Iaroslav Martin, însă acesta are telefonul deconectat.
„Acțiunea în contencios administrativ a reclamantului Martin Iaroslav împotriva Serviciului de Protecție și Pază de Stat al R. Moldova privind anularea în parte a actului administrativ individual defavorabil – pct. 2 al Ordinului nr.333p/r din 30.12.2020, în partea încasării valorii restante a uniformei; privind anularea în tot a deciziei adoptate în procedură prealabilă – nr. 2/665 din 30.06.2021; încasarea datoriei, penalității legale, dobânzii de întârziere, pierderilor cauzate de neachitarea la timp a drepturilor salariale, se respinge ca fiind neîntemeiată (…)”, se spune în hotărârea instanței.
Uniforma de general ornată cu fire aurite – motivul unui proces de judecată între SPPS și fostul director
În mai 2021, ZdG a scris că fostul șef al SPPS Iaroslav Martin, care a deținut funcția de director până pe 30 decembrie 2020, a acționat în judecată instituția pe care a condus-o. După ce Martin a fost eliberat din funcția de director al SPPS, instituția i-a oprit din salariu și indemnizații suma de 37 815 lei pentru articolele vestimentare pe care acesta le-a păstrat.
Martin a cerut să-i fie restituită suma de bani reținută la concedierea sa de către SPPS pentru echipamentul special primit în perioada 2019-2020, inclusiv pentru costumul de general, cusut la comandă și ornat cu fire aurite.
Iaroslav Martin a devenit director al SPPS pe 25 iunie 2019, în urma unui decret semnat de fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon. Ulterior, pe 11 martie 2020, Dodon i-a conferit lui Iaroslav Martin gradul special de general-maior al SPPS.
Pe 30 decembrie 2020, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul prin care Iaroslav Martin a fost revocat din funcția de șef al SPPS.
Exces de putere și fals în acte publice
În prezent, numele lui Iaroslav Martin este vizat în două dosare penale – excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu și falsul în acte publice. Ambele procese la află pe masa magistraților de la Judecătoria Chișinău.
În dosarul de depășire a atribuțiilor de serviciu, Iaroslav Martin este bănuit de procurori că în perioada 2019-2020, pe când era șef al SPPS, a încheiat un contract cu un agent economic prin care a cumpărat insigne. Astfel, Martin ar fi prejudiciat SPPS cu 190 772 de lei.
În al doilea dosar, fostul director SPPS este învinuit în baza probelor administrate de către procurori că, în martie 2020, făcând uz de superioritatea funcției și gradului deținut în raport cu doi șefi de direcție ai SPPS, le-a indicat verbal acestora să modifice conținutul procesului-verbal al ședinței Colegiului SPPS din ianuarie 2020 și a Hotărârii Colegiului din acea dată, prin introducerea în aceste acte oficiale a unor date false, precum că la acea ședință a fost discutată și luată decizia de a înainta candidaturile directorului SPPS și directorului adjunct, pentru acordarea gradului suprem de „general-maior al SPPS, conform Procuraturii Anticorupție.