Fost deputat comunist invocă conflicte de interese între judecătorul Vladislav Clima și doi membri CSM și îi solicită președintei Sandu să anuleze decretul prin care magistratul a fost numit președinte la Curtea de Apel
Fostul deputat comunist, activistul Grigore Petrenco a formulat o cerere către Președinție prin care îi solicită președintei R. Moldova, Maia Sandu, să anuleze decretul din 2 septembrie 2020 prin care judecătorul Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.
În argumentarea solicitării făcute, Petrenco acuză conflicte de interese între judecătorul Veaceslav Clima și două membre ale Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Carolina Ciugureanu-Mihailuță și Elena Belei. Activistul susține că cele două membre al CSM ar fi trebuit să se abțină de la procedura de vot în cazul lui Clima întrucât acestea se aflau atunci în conflicte de interese cu judecătorul.
Membra CSM Elena Belei a declarat pentru Ziarul de Gardă că „nu este nici într-un fel sau tip de conflict de interese cu judecătorul Vladislav Clima, iar votul ei din anul 2020 s-a bazat în exclusivitate pe evaluarea obiectivă a celor doi candidați la postul de președinte al Curții de Apel Chișinău”.
Jurnaliștii ZdG au contactat-o și pe membra CSM Carolina Ciugureanu-Mihailuță, pentru a solicita un comentariu pe marginea acestui subiect, însă până la publicarea acestui articol nu am primit niciun răspuns.
Activistul invocă conflicte de interese între judecătorul Vladislav Clima și două membre CSM
Potrivit lui Petrenco, în 2020, la momentul alegerii lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Vladislav Clima examina un dosar în care era vizat tatăl membrei CSM Carolinei Ciugureanu – Ciugureanu Mihail, astfel, potrivit activistului, membra CSM ar fi trebui să se abțină sau să nu participe la procedura de vot în vederea numirii lui Clima în funcția de președinte la Curtea de Apel Chișinău.
„Vladislav Clima a fost ales de doi membri ai CSM, care se aflau în conflict de interese. La momentul alegerii acestuia în funcția de Președinte al Curții de Apel Chișinău, Clima Vladislav examina cauza lui Ciugureanu Mihail împotriva Consiliului Superior al Magistraturii privind anularea hotărârii CSM referitor la acordul de tragere la răspundere penală. Membru CSM, profesorul titular Ciugureanu-Mihailuță Carolina este fiica lui Ciugureanu Mihail (…) Conform art. 49 aliniatele I și 2 din Codul administrativ, într-o procedură administrativă, pentru o autoritate publică nu au dreptul să acționeze persoanele care: a) înseși au statut de participant la procedura administrativă. Persoana care, prin activitate sau decizie, poate avea nemijlocit avantaje sau dezavantaje este asimilată participantului. Carolina Ciugureanu-Mihailuță se încadrează în categoria de participant, deoarece clima Vladislav i-a soluționat pozitiv cererea tatălui”, se arată în solicitarea lui Petrenco către Președinție.
În context, Petrenco susține că și membra CSM Elena Belei s-ar fi aflat în conflict de interese cu Vladislav Clima în momentul numirii lui Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Potrivit lui Petrenco, Vladislav Clima și Elena Belei au învățat în același curs, sunt prieteni și colegi la Catedra de drept procedural civil. Activistul menționează că Elena Belei a fost și conducătoarea tezei de doctorat a lui Vladislav Clima.
„Un alt conflict de interese se referă la membru CSM, profesorul titular Elena Belei, care a învățat cu Climă Vladislav într-un curs, fiind prieteni și colegi la Catedra de drept procedural civil. Ambii predau procedura civilă la Facultatea de Drept, USM. Elena Belei este conducătorul de doctorat a lui Climă Vladislav, după ce precedentul conducător de doctorat Alexandru Cojocari, a decedat în decembrie 20’19. în pofida acestor fapte, Ciugureanu-Mihailuță Carolina și Belei Elena au votat pentru Vladislav Climă, iar în lipsa acestor voturi, el avea să obțină doar 6 în loc de 8 voturi”, se mai menționează în cerere.
Cererea formulată de către Petrenco și expediată președintei Sandu:
„Nu este nici într-un fel sau tip de conflict de interese cu Vladislav Clima”
Solicitată de ZdG, membra CSM Elena Belei ne-a comunicat că „nu este nici într-un fel sau tip de conflict de interese cu Vladislav Clima”, iar, potrivit ei, votul ei în cazul numirii magistratului în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău a fost unul obiectiv.
„Având în vedere calitatea de membru CSM, nu-mi permit să dau aprecieri publice subiective sau obiective acestei inițiative. Din toate punctele de vedere, de iure, legal și nici chiar moral, nu sunt nici într-un fel sau tip de conflict de interese cu dl Clima Vladislav, nici în contextul circumstanțelor menționate și nici într-un alt context potențial. Cunosc aproape toți juriștii din Republica Moldova la fel cum îl cunosc pe dl Clima. Caracterul cunoașterii noastre nu este nici de prietenie, nici apropiate și nici de dușmani, astfel încât capacitatea mea profesională de a aprecia echidistant calitățile dumnealui de potențial manager al unei instanțe de apel, nu au fost și nici acum nu sunt influențate în vreun fel sau de vreun factor chiar și ipotetic. Votul meu din vara anului 2020 s-a bazat în exclusivitate pe evaluarea obiectivă a celor doi candidați la postul de președinte al Curții de Apel Chișinău”, ne-a comunicat Elena Belei.
Cererea formulată de către Grigore Petrenco a fost înregistrată pe 23 aprilie curent la Președinție, se arătă în document.
Decretul de numire a lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău a fost semnat la data de 2 septembrie 2020 de către președintele socialist de atunci, al R. Moldova, Igor Dodon.
Vladislav Clima a fost desemnat președinte al CA Chișinău la ședința CSM din 28 iulie 2020. Clima a avut un singur contracandidat, vicepreședintele CA Chișinău, Iurie Iordan, ambii obținând calificativul „excelent” și câte 80 de puncte în cadrul colegiilor CSM. Deși ambii magistrați au acumulat inițial un punctaj identic, după etapa interviului, câștigător al concursului a devenit Vladislav Clima, pentru care au votat nouă membri ai CSM, alți trei au votat împotrivă și au avut o opinie separată.
Vladislav Clima este fiul lui Nicolae Clima, fost președinte al CSM, fost judecător la CSJ și fost șef al inspecției Judiciare de pe lângă CSM. În sistem, Clima a intrat în 2006, activând inițial la Judecătoria Ciocana. În februarie 2017, în temeiul unui decret al președintelui Igor Dodon, Clima a ajuns judecător la CA Chișinău. Din 2019, judecătorul ocupă și fotoliul de președinte al Asociației Judecătorilor, funcție deținută anterior, timp de opt ani, de către fostul judecător și președinte al CSJ, Ion Druță.
Anterior, Ziarul de Gardă a scirs că în 2019 Vladislav Clima a ridicat un salariu de 299,3 mii lei de la CA Chișinău, 41,8 mii lei din activitatea didactică de la Universitatea de Stat din Moldova și 38,5 mii de la Institutul Național al Justiției. Alte 119 mii lei au intrat în buzunarul familiei Clima sub formă de „plată a despăgubirii de asigurare RCA”. Tot în 2019 Vladislav Clima declară că a primit donații de 30 de mii de dolari de la fratele și tatăl său (fostul judecător Nicolae Clima) sub formă de „ajutor financiar pentru studii în beneficiul membrului familiei Clima Vlad-Tudor). Și în 2017 Vladislav Clima a declarat că a primit donații de 10 mii de euro de la tatăl său.
Familia lui Vladislav Clima deține în proprietate două automobile: un Land Rover Discovery Sport, produs în 2015 și cumpărat în 2016 cu 38 de mii euro, și un Volkswagen Passat Comfortline fabricat în 2017 cu o valoare declarată de 20 de mii de euro.